Omlós pestós babka – A klasszikus csavart kalács sós változatban is csodás

pestos babka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományosan édesen készített jeruzsálemi kalács, a babka sósan egészen különleges ízélményt ad.

Egészen izgalmas, amikor az eredetileg édesen kínált sütemény sós változatban kerül az asztalra. Az első ilyen, amit készítettem, az a reszelt sajttal töltött rugelach volt, amely sósan olyan, mintha egy teljesen másik süteményt sütöttem volna, pedig a tésztája szinte ugyanaz volt, mint az édes változatnak.

Kicsit hihetetlenül hangzik, de a babka, ez a zsidó ünnepi sütemény is csodás lesz, ha történetesen nem édesen, hanem sósan készíted. A kelt tésztából gyúrt babka hagyományosan csokival van töltve, de ha időt szeretnél spórolni, készítheted kész leveles tésztából is, amit még egy kis máktöltelékkel is megcsavarhatsz. Szó szerint megcsavarhatsz, mert a babka lényege a fonásban rejlik. Két fonatot kell készíteni, hosszában szétvágni és töltelékkel felfelé összecsavarni. Elsőre kicsit bonyolultnak hangzik, de egyáltalán nem az. Ha pedig mégis a hagyományos kalácsnál maradnál, akkor ezt a mákosat készítsd el. 

A sós babka pedig egy pestoimádó barátnőm receptje alapján született, és nemcsak szép lett, hanem nagyon finom is. A pestót készítheted házilag is, de a bolti is tökéletes hozzá.

Pestós babka

pestos babka recept

Hozzávalók 8 adaghoz

Tészta

  • 380 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárga
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 1 teáskanál
  • 180 milliliter tej
  • 90 gramm vaj (olvasztott)

Töltelék

  • 190 gramm pesto
Recept idők

Elkészítés:

A meleg tejbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, üssük bele a tojást, tegyük bele a tojássárgáját, a sót, majd öntsük hozzá az élesztős tejet. Kezdjük el gyúrni a tésztát. A vajat olvasszuk fel, dolgozzuk bele a tésztába. Dagasszuk addig, amíg szépen össze nem áll. Ekkor formázzuk cipóalakúra, kicsit hintsük meg liszttel, takarjuk le és kelesszük 45 percig meleg helyen. 

Gyúrjuk át még egyszer, majd egy liszttel vékonyan megszórt deszkán nyújtsuk 3-4 milliméter vastag téglalapra. Kenjük meg a pestóval úgy, hogy a széleken hagyjunk 2 centiméter üres helyet. Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál, majd vágjuk hosszában ketté. Nem kell végig szétvágni, hogy könnyebb legyen összefonni. A két darabot a vágott felével felfelé tekerjük össze. 

A kalácsot tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire, kelesszük még 25 percig. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

Süssük meg a babkát 35 perc alatt. Figyeljünk, hogy ne égjen meg. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük