Így készül az olaszok minden jóval töltött lepénykenyere, a piadina
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Sokan azt hiszik, sertészsírral sütni-főzni nagyon magyar dolog, pedig az olaszok is szeretik.
Minden nemzetnek megvan a maga lepénykenyere, de sem a pita, sem a tortilla, se a naan nem annyira végtelenül egyszerű és finom, mint az olaszok piadinája. Mint a legtöbb klasszikus olasz étel, ez a kenyér is a szegénykonyhából származik, eredetileg agyagból készült edényben sütötték, aztán forró vaslapon. Mi ugyancsak forró serpenyőben sütjük olyankor, mikor nincs itthon kenyér és a hűtőben is csak konyhaszemét árválkodik.
A piadina sajt-, hús- és felvágottmaradékokból is csodálatos vacsorát varázsol. Elkészítésének hipersebessége azon a titkon alapszik, hogy nem kell keleszteni, viszont a sok zsírtól így is puha, foszlós állaga lesz.
A klasszikus töltelékek
- Mozzarella, paradicsom, szalámi
- Rucola, sonka
- Ricotta, spenót
Piadina, az olasz lepénykenyér
Hozzávalók 8 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 2 deciliter víz
- 75 gramm zsír
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a zsírt, elmorzsoljuk, majd a langyos vizet is hozzáöntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Amikor homogén lett az állaga, letakarjuk, és hagyjuk egy fél órát pihenni.
Nyolc részre osztjuk, és egyenként vékony, kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként foltosra sütjük. Megtöltjük őket, félbehajtjuk, és ha úgy tetszik, fél- fél percet megtöltve is pirítjuk a forró serpenyőben.
Fotók: Ács Bori/Sóbors