![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül az olaszok minden jóval töltött lepénykenyere, a piadina
![piadina - cover](https://kep.index.hu/1/0/2990/29907/299076/29907653_2296021_7d5db49ea11affa50da660554657e5df_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan azt hiszik, sertészsírral sütni-főzni nagyon magyar dolog, pedig az olaszok is szeretik.
Minden nemzetnek megvan a maga lepénykenyere, de sem a pita, sem a tortilla, se a naan nem annyira végtelenül egyszerű és finom, mint az olaszok piadinája. Mint a legtöbb klasszikus olasz étel, ez a kenyér is a szegénykonyhából származik, eredetileg agyagból készült edényben sütötték, aztán forró vaslapon. Mi ugyancsak forró serpenyőben sütjük olyankor, mikor nincs itthon kenyér és a hűtőben is csak konyhaszemét árválkodik.
A piadina sajt-, hús- és felvágottmaradékokból is csodálatos vacsorát varázsol. Elkészítésének hipersebessége azon a titkon alapszik, hogy nem kell keleszteni, viszont a sok zsírtól így is puha, foszlós állaga lesz.
A klasszikus töltelékek
- Mozzarella, paradicsom, szalámi
- Rucola, sonka
- Ricotta, spenót
Piadina, az olasz lepénykenyér
![piadina - cover](https://kep.index.hu/1/0/2990/29907/299076/29907663_ea0e9e3cd7132340d9ac7477d734fa1b_wm.jpg)
Hozzávalók 8 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 2 deciliter víz
- 75 gramm zsír
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a zsírt, elmorzsoljuk, majd a langyos vizet is hozzáöntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Amikor homogén lett az állaga, letakarjuk, és hagyjuk egy fél órát pihenni.
Nyolc részre osztjuk, és egyenként vékony, kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként foltosra sütjük. Megtöltjük őket, félbehajtjuk, és ha úgy tetszik, fél- fél percet megtöltve is pirítjuk a forró serpenyőben.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!