Így készül az olaszok minden jóval töltött lepénykenyere, a piadina

piadina - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan azt hiszik, sertészsírral sütni-főzni nagyon magyar dolog, pedig az olaszok is szeretik.

Minden nemzetnek megvan a maga lepénykenyere, de sem a pita, sem a tortilla, se a naan nem annyira végtelenül egyszerű és finom, mint az olaszok piadinája. Mint a legtöbb klasszikus olasz étel, ez a kenyér is a szegénykonyhából származik, eredetileg agyagból készült edényben sütötték, aztán forró vaslapon. Mi ugyancsak forró serpenyőben sütjük olyankor, mikor nincs itthon kenyér és a hűtőben is csak konyhaszemét árválkodik.

A piadina sajt-, hús- és felvágottmaradékokból is csodálatos vacsorát varázsol. Elkészítésének hipersebessége azon a titkon alapszik, hogy nem kell keleszteni, viszont a sok zsírtól így is puha, foszlós állaga lesz. 

A klasszikus töltelékek

  • Mozzarella, paradicsom, szalámi
  • Rucola, sonka
  • Ricotta, spenót

Piadina, az olasz lepénykenyér

piadina - cover

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 500 gramm liszt
  • 2 deciliter víz
  • 75 gramm zsír
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a zsírt, elmorzsoljuk, majd a langyos vizet is hozzáöntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Amikor homogén lett az állaga, letakarjuk, és hagyjuk egy fél órát pihenni. 

Nyolc részre osztjuk, és egyenként vékony, kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként foltosra sütjük. Megtöltjük őket, félbehajtjuk, és ha úgy tetszik, fél- fél percet megtöltve is pirítjuk a forró serpenyőben.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük