Színpompás saláta húsok mellé: melegen és hidegen is nagyon finom
Erre a színes salátára elég csak ránézni, hogy mindenkinek megjöjjön az étvágya.
Ebben a receptben az uborka kissé zúzott formában kerül az ételbe, és egy édes-savanyú-sós-fűszeres szósz ízesíti. Erre vonatkozik az oi muchim elnevezés is, amelyben az oi uborkát, a muchim pedig vegyes fűszerezést jelent. Ez a saláta annyira elterjedt Koreában, hogy minden családnak megvan a maga saját fűszer-összeállítása.
Az egyik jellegzetes és kihagyhatatlan összetevő a gochugaru, azaz a speciális koreai chilipaprika, amelyet megszárítanak, és pehely formájúra zúznak. Édes, intenzív, mérsékelten csípős aromája semmihez sem fogható ízt ad a vele készülő ételnek. A másik pedig a szintén chiliből készülő paszta, a gochujang, amelynek szintén a kevésbé csípős koreai piros chili az alapja.
Fontos, hogy az uborkából a lehető legtöbb nedvességet kinyomkodd, ezáltal nem lesz vizes a saláta, és több fűszert is magába tud szívni a zöldség.
Mossuk meg, vágjuk le a csücskeit, és zúzzuk össze az uborkát: vágjuk félbe hosszanti irányban, vágással felfelé helyezzük csúszásmentes felületre, és a tenyerünket egy széles pengéjű késen tartva nyomjuk erősen, hasonlóan ahhoz, mint amikor fokhagymát zúzunk.
Ha az uborka a nyomás alatt szétrepedt, tördeljük további tetszőleges darabokra. Helyezzük egy szűrőbe, sózzuk le 1 teáskanálnyi sóval, és helyezzünk rá nehezéket (súlyosabb edényt vagy fagyasztott zöldséget), így több folyadék tud majd távozni az uborkából.
Daraboljuk fel a hagymát és a zöldhagymát, és készítsük el az öntetet: egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót.
A pihentetés után az uborkát kézzel is nyomkodjuk meg, amíg már nem csöpög belőle folyadék, és keverjük össze az öntettel, illetve a feldarabolt hagymákkal.
Fogyasztás előtt tároljuk hűtőben, és szórjuk meg szezámmaggal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu