Pillekönnyű áfonyás sütemény: joghurttól lesz puha a tésztája

ákcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kevert finomság tésztájában áfonya tündököl, a puha, légies textúráját pedig a joghurtnak köszönheti, így biztosan nem szárad ki.

Az áfonyás kevert sütemény elkészítése gyerekjáték, kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Áfonya helyett más gyümölcs is kerülhet a masszába, például eper vagy málna, ráadásul szezonon kívül mirelit is megfelel.

A kevert süteményeknél a legnagyobb dilemmát mindig az okozza, hogy a gyümölcs lesüllyed a tészta aljára. Ha te is ettől tartasz, akkor az áfonyát 1-2 evőkanál liszttel forgasd egybe, utána dobáld a formában lévő masszába.

Így lesz még finomabb!

A süteményben a citrom zamata is érezteti magát, sőt, akár még citrusos mázzal is megkoronázhatod a kész desszertet. Az elkészítéséhez a citromlevet (2, 5 dl) a cukorral (fél bögre) addig melegítsd, míg a cukor teljesen elolvad, majd a kész süteményt fogpiszkálóval szurkáld meg és öntsd rá a mázat: így átjárja a süteményt, még puhább és finomabb lesz tőle.

Pillekönnyű áfonyás sütemény

ásct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 180 g görög joghurt
  • 0.5 bögre cukor
  • 3 darab tojás
  • 0.5 bögre olaj
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál vaníliakivonat
  • 180 g áfonya
  • vaj a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót és a sütőport.

A görög joghurtot öntsük másik keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, tojásokat, olajat, a citrom reszelt héját és a vaníliakivonatot, az egészet keverjük alaposan össze. Utána a lisztes keveréket is dolgozzuk hozzá.

A masszába az áfonyát is forgassuk bele, utána simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt torta- vagy kenyérformába.

A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-45 perc alatt készre. A sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.

A kész süteményt porcukorral meghintve vagy citromos mázzal meglocsolva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük