![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Menzás klasszikusból születésnapi desszert: piskóta csokiöntettel, ünnepi kivitelben
![30725453 2358865 00b6713416a80a712cb9aba9f341bc31 wm](https://kep.index.hu/1/0/3721/37213/372139/37213905_2841087_c0cc9e2a4782c7826669e6e6395e13c3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Furcsa dolog ez, de van, aki nosztalgiával gondol vissza a menzás ételekre, különösen a csokiöntetes piskótára.
"Apa mindig úgy irigykedik, mikor elmesélem, hogy csokiöntetes piskóta van az oviban, süssünk neki olyat a szülinapjára!" - mondja a nagycsoportos, és mint korábban többször, most sem tudtam a felvetésének ellenállni.
Az apjával ellentétben nekem viszont rémálmaimban tér vissza a vizes-kakaós, híg öntettel áztatott szivacsos piskóta élménye. Így inkább kihagytam a piskótát és az öntetet is, újragondolt verzióban készítettem el. Így már valóban irigylésre méltó desszert lett belőle.
A piskóta helyett egy vajas, kevert tésztalapot csináltam, amelyhez nagyon sokáig, körülbelül tíz percig vertem a tojásokat, míg meg nem növekedett a tömegük és ki nem fehéredtek, így szép, egyenletesen levegős lett. Az öntetet pedig sok étcsokoládéval, holland kakóporral és rengeteg zsíros habtejszínnel főztem, így sűrűbb, gazdagabb, de éppen önthető állaga lett, és nem szívta magába a piskóta sem.
Piskótakocka csokoládéöntettel
![30725489 5d1f752fe376966a6cce118ee2af13c0 wm](https://kep.index.hu/1/0/3721/37213/372139/37213921_c542542e87f721de0241d27f7af1c8f9_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A piskótához:
- 250 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 3 darab tojás
- 120 gramm cukor
- 125 gramm vaj
- 1 deciliter joghurt
- 1 deciliter tej
A csokoládéöntethez:
- 100 gramm étcsokoládé
- 2.5 deciliter habtejszín
- 2 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
- ízlés szerint cukor
- 3 evőkanál tej
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 fokon.
A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral, szódabikarbónával. A tojást gépi habverővel hosszan keverjük a cukorral, míg ki nem világosodik. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a joghurtot és a tejet, majd óvatosan forgassuk bele a száraz összetevőket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, majd toljuk a forró sütőbe.
Amíg sül, készítsük el az öntetet. A tejszínt egy lábosban forraljuk fel, majd tördeljük bele a csokit. Hagyjuk állni pár percig, majd keverjük simára. A kakaóport és a cukrot egy kevés extra tejjel keverjük simára és adjuk az öntethez.
Fotók: Ács Bori
Olvasd el ezt is!