
Menzás klasszikusból születésnapi desszert: piskóta csokiöntettel, ünnepi kivitelben

Cikkek


A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
Furcsa dolog ez, de van, aki nosztalgiával gondol vissza a menzás ételekre, különösen a csokiöntetes piskótára.
"Apa mindig úgy irigykedik, mikor elmesélem, hogy csokiöntetes piskóta van az oviban, süssünk neki olyat a szülinapjára!" - mondja a nagycsoportos, és mint korábban többször, most sem tudtam a felvetésének ellenállni.
Az apjával ellentétben nekem viszont rémálmaimban tér vissza a vizes-kakaós, híg öntettel áztatott szivacsos piskóta élménye. Így inkább kihagytam a piskótát és az öntetet is, újragondolt verzióban készítettem el. Így már valóban irigylésre méltó desszert lett belőle.
A piskóta helyett egy vajas, kevert tésztalapot csináltam, amelyhez nagyon sokáig, körülbelül tíz percig vertem a tojásokat, míg meg nem növekedett a tömegük és ki nem fehéredtek, így szép, egyenletesen levegős lett. Az öntetet pedig sok étcsokoládéval, holland kakóporral és rengeteg zsíros habtejszínnel főztem, így sűrűbb, gazdagabb, de éppen önthető állaga lett, és nem szívta magába a piskóta sem.
Piskótakocka csokoládéöntettel

Hozzávalók 6 személyre
A piskótához:
- 250 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 3 darab tojás
- 120 gramm cukor
- 125 gramm vaj
- 1 deciliter joghurt
- 1 deciliter tej
A csokoládéöntethez:
- 100 gramm étcsokoládé
- 2.5 deciliter habtejszín
- 2 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
- ízlés szerint cukor
- 3 evőkanál tej
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 fokon.
A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral, szódabikarbónával. A tojást gépi habverővel hosszan keverjük a cukorral, míg ki nem világosodik. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a joghurtot és a tejet, majd óvatosan forgassuk bele a száraz összetevőket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, majd toljuk a forró sütőbe.
Amíg sül, készítsük el az öntetet. A tejszínt egy lábosban forraljuk fel, majd tördeljük bele a csokit. Hagyjuk állni pár percig, majd keverjük simára. A kakaóport és a cukrot egy kevés extra tejjel keverjük simára és adjuk az öntethez.
Fotók: Ács Bori