Menzás klasszikusból születésnapi desszert: piskóta csokiöntettel, ünnepi kivitelben

30725453 2358865 00b6713416a80a712cb9aba9f341bc31 wm
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Furcsa dolog ez, de van, aki nosztalgiával gondol vissza a menzás ételekre, különösen a csokiöntetes piskótára.

"Apa mindig úgy irigykedik, mikor elmesélem, hogy csokiöntetes piskóta van az oviban, süssünk neki olyat a szülinapjára!" - mondja a nagycsoportos, és mint korábban többször, most sem tudtam a felvetésének ellenállni. 

Az apjával ellentétben nekem viszont rémálmaimban tér vissza a vizes-kakaós, híg öntettel áztatott szivacsos piskóta élménye. Így inkább kihagytam a piskótát és az öntetet is, újragondolt verzióban készítettem el. Így már valóban irigylésre méltó desszert lett belőle.

A piskóta helyett egy vajas, kevert tésztalapot csináltam, amelyhez nagyon sokáig, körülbelül tíz percig vertem a tojásokat, míg meg nem növekedett a tömegük és ki nem fehéredtek, így szép, egyenletesen levegős lett. Az öntetet pedig sok étcsokoládéval, holland kakóporral és rengeteg zsíros habtejszínnel főztem, így sűrűbb, gazdagabb, de éppen önthető állaga lett, és nem szívta magába a piskóta sem.

Piskótakocka csokoládéöntettel

30725489 5d1f752fe376966a6cce118ee2af13c0 wm

Hozzávalók 6 személyre:

A piskótához:

  • 250 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.25 teáskanál
  • 3 darab tojás
  • 120 gramm cukor
  • 125 gramm vaj
  • 1 deciliter joghurt
  • 1 deciliter tej

A csokoládéöntethez:

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 2.5 deciliter habtejszín
  • 2 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
  • ízlés szerint cukor
  • 3 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokon.

A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral, szódabikarbónával. A tojást gépi habverővel hosszan keverjük a cukorral, míg ki nem világosodik. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a joghurtot és a tejet, majd óvatosan forgassuk bele a száraz összetevőket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, majd toljuk a forró sütőbe.

Amíg sül, készítsük el az öntetet. A tejszínt egy lábosban forraljuk fel, majd tördeljük bele a csokit. Hagyjuk állni pár percig, majd keverjük simára. A kakaóport és a cukrot egy kevés extra tejjel keverjük simára és adjuk az öntethez.

Fotók: Ács Bori

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük