Így lesz tényleg finom a pizza karfiolból - Szénhidrát- és gluténmentes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez most tényleg csalás, de olyan, amit érdemes kipróbálni: pizzatészta, ami minden diétába belefér.
Kezdjük elölről: gondoljunk erre az ételre úgy, mint egy új, különleges, még sosem kóstolt lepényre, ami mellesleg karfiolból készül, és paradicsom, sajt meg más egyebek vannak a tetején. Ebben az esetben egyszerűen csak rácsodálkozunk, milyen szuper, praktikus, egészséges zöldséges étel ez, amit nem is bonyolult elkészíteni. Így biztosan kellemes meglepetést fog szerezni, mert valóban az: egy furcsa, de nagyon klassz étel, ami történetesen optikailag hasonlíthat a pizzára, de ízében és állagában mégsem.
Különösen azoknak való, akik szeretnek új dolgokat kipróbálni, több zöldséget ennének, de nem olyan típusok, akiknek megdobban a szíve egy nagy adag sült zöldség látványától, illetve az olyan trükközni vágyó szülőknek is praktikus, akik sehogyan sem tudnak zöldséget csempészni a gyerek étrendjébe.
Karfiolpizza
Hozzávalók 4 személyre
Az alaphoz
- 1 nagyobb fej karfiol
- 2 darab tojás
- 0.5 teáskanál só
- 3 evőkanál reszelt sajt (pl. grana padano)
- 2 evőkanál darált mandula
A feltéthez
- pizzaszósz
- 400 gramm mozzarella
- 100 gramm sonka
- bazsalikom vagy rukkola
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokon, egy nagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
Egy nagy lábosban vizet forralunk. A karfiolt rózsáira szedjük, a vízbe dobjuk, három percig főzzük. Leszűrjük, lehűtjük, szűrőben lecsepegtetjük, és konyharuhára szedjük. Teljesen megszárítjuk, majd aprítógépben vagy kézi reszelővel lereszeljük. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a mandulát, a reszelt sajtot, sózzuk és összekeverjük.
Az így kapott tésztát a sütőlapra nyomkodjuk, amilyen egyenletesen csak tudjuk. Lehet kerek alakra törekedni, ahogy tetszik. A sütőbe toljuk 10 percre. Közben előkészítünk egy másik, a használttal megegyező méretű tepsit, ezt is kibéleljük sütőpapírral. Ha az idő lejárt, a tésztára fektetjük a tepsit, és határozott mozdulattal megfordítjuk. A tésztát visszatesszük a sütőbe, és a másik oldalán is tíz percig sütjük.
Elkészítjük a pizzaszószt és előkészítjük a feltéteket, majd az idő leteltével kivesszük a sütőből a tésztát, megkenjük a szósszal, megrakjuk a feltétekkel, visszatoljuk és addig sütjük, míg kissé rá nem olvad a sajt.
A végén friss zöldekkel szórva tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors