Pompás egyben sült csirke: a bőre ropogós, a húsa szaftos és omlós

Pompás egyben sült csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szép pirosra sült csirke kevés munkával készül. Ha még több időt spórolnál, mondjuk, a köret készítésével, akkor pár szem krumplit is dobj a hús mellé.

A csirke a legkedveltebb hús, mely egészben és alkatrészeire szedve is nagyszerű. Érdemes belőle tanyasit választani, és ha szereti a család (ki ne szeretné), süsd meg egyben a madarat. A szárnyas egészben sütése egyszerű, mivel jól fűszerezhető. A csirkének mindenféle ízesítő jól áll: finom pikánsan vagy mediterrán zöldfűszerekkel ízesítve. A receptben egy alapfűszerezést mutatunk, de bátran fel lehet dobni rozmaringgal, kakukkfűvel, chilivel, majoránnával vagy bármi mással.

Így lesz ropogós a bőre!

Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a húsa szaftos és omlós, a bőre pedig ropogós. Ha utóbbi a cél, akkor a szárnyast ne túlzsúfolva, csak önmagában tedd a sütőbe. Persze pakolhatsz mellé zöldségeket, hagymát, krumplit, répát vagy mást, így a körettel együtt kerül asztalra. A hátránya azonban annyi, hogy a zöldségek sütése közben felszabaduló gőz miatt nem lesz ropogós a madár bőre.  

Pompás egyben sült csirke

Pompás egyben sült csirke ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál méz
  • 10 evőkanál olaj
  • 1 darab konyhakész csirke
Recept idők

Elkészítés:

A reszelt fokhagymát keverjük össze a sóval, borssal, fűszerpaprikával, mustárral, mézzel és az olajjal.

A konyhakész csirkét kenjük be alaposan a fűszeres keverékkel, a belsejébe is jusson. Ezután fedjük le fóliával, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 1 órára.

A sütési idő végeztével távolítsuk el a fóliát, és emeljük a sütő hőfokát 200 fokosra. A csirkét toljuk vissza, és további 10-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük