Pompás egyben sült csirke: a bőre ropogós, a húsa szaftos és omlós
A szép pirosra sült csirke kevés munkával készül. Ha még több időt spórolnál, mondjuk, a köret készítésével, akkor pár szem krumplit is dobj a hús mellé.
A csirke a legkedveltebb hús, mely egészben és alkatrészeire szedve is nagyszerű. Érdemes belőle tanyasit választani, és ha szereti a család (ki ne szeretné), süsd meg egyben a madarat. A szárnyas egészben sütése egyszerű, mivel jól fűszerezhető. A csirkének mindenféle ízesítő jól áll: finom pikánsan vagy mediterrán zöldfűszerekkel ízesítve. A receptben egy alapfűszerezést mutatunk, de bátran fel lehet dobni rozmaringgal, kakukkfűvel, chilivel, majoránnával vagy bármi mással.
Így lesz ropogós a bőre!
Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a húsa szaftos és omlós, a bőre pedig ropogós. Ha utóbbi a cél, akkor a szárnyast ne túlzsúfolva, csak önmagában tedd a sütőbe. Persze pakolhatsz mellé zöldségeket, hagymát, krumplit, répát vagy mást, így a körettel együtt kerül asztalra. A hátránya azonban annyi, hogy a zöldségek sütése közben felszabaduló gőz miatt nem lesz ropogós a madár bőre.
Pompás egyben sült csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 4 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál mustár
- 3 evőkanál méz
- 10 evőkanál olaj
- 1 darab konyhakész csirke
Elkészítés:
A reszelt fokhagymát keverjük össze a sóval, borssal, fűszerpaprikával, mustárral, mézzel és az olajjal.
A konyhakész csirkét kenjük be alaposan a fűszeres keverékkel, a belsejébe is jusson. Ezután fedjük le fóliával, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 1 órára.
A sütési idő végeztével távolítsuk el a fóliát, és emeljük a sütő hőfokát 200 fokosra. A csirkét toljuk vissza, és további 10-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
-
2024-01-16 08:52:01
-
2023-12-03 08:36:01
-
2023-07-30 07:50:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!