A tökéletes rétes anyukám receptje szerint: házi tésztával az igazi
Az igazi falusi rétes kézzel nyújtva készül, rugalmas, könnyen lehet húzni, nem szakad, jól viseli a sok tölteléket.
Meggyes rétest készíteni nem nagy ördöngösség: nem muszáj a tésztát kézzel húznod, ahogy a nagymamák, bolti lapokat is vehetsz, azzal is tökéletes lesz a végeredmény. A tölteléket is könnyedén összedobhatod, a meggyet csak keverd össze cukorral és pudingporral: az utóbbiban található keményítő besűríti a gyümölcsből kisülő levet, pudingos állaga lesz, nem áztatja el a tésztát.
Hogy még finomabb legyen, a lapokat olvasztott vajjal kend le, mielőtt egymásra teszed. A kész rétest aztán vaníliás porcukorral is megszórhatod, de hideg fagyival is kínálhatod.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
A kimagozott meggyet keverjük össze a cukorral és a pudingporral. Tegyük félre.
Készítsünk magunk elég egy réteslapot, kenjük le olvasztott vajjal. Tegyünk rá még egyet, azt is kenjük le, majd egy harmadikkal zárjuk. Oszlassuk el a harmadik lap tetején a meggyes töltelék harmadát egy csíkban, majd tekerjük fel a rétest. Járjunk el így a maradék 6 lappal és töltelékkel is, így 3 rétesünk lesz.
Tegyük a feltekert réteseket az előkészített tepsibe, kenjük le a tetejüket olvasztott vajjal.
Toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni, szórjuk meg porcukorral, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu