Pillekönnyű, pufi túrópalacsinta - Abbahagyhatatlan édesség egyszerűen
Ez a mennyei túrópalacsinta a tojáshabnak köszönhetően légiesen könnyű, és egy kis sütőportól nő pufira.
A palacsinta finom édesen és sósan is. A leghíresebb sós változatok közé sorolandó a hortobágyi húsos palacsinta, de töltve, rántva is isteni, illetve a tészta levesbetétként is remek választás. A palacsinta nem csak ízben lehet változatos, a megjelenésében is. A francia és a magyar konyhában vékony tésztát szokás sütni, az amerikaiak a pufi változatra esküsznek, a japánok pedig tojáshabbal emelik meg, így téve különlegessé a nagy kedvencet.
A pufi amerikai palacsinta édes napindítónak a legjobb, de ezt a fajtát sósan is érdemes kipróbálni. Most én is így tettem, sajttal és pikáns fűszerekkel gazdagítottam a masszát. A puha harapnivaló így készítve remek, mellé kötelező a tejfölös mártogatós. Még reggeli rántotta mellé is ízletes a sajtos palacsinta.
A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sütőport, sót, borsot, chilipelyhet és a füstölt paprikát. Ezután a tojást, joghurtot és a tejet dolgozzuk a liszthez, utána pedig a reszelt sajtot.
A serpenyőt enyhén olajozva hevítsük fel, majd merőkanál vagy fagyiadagoló segítségével mérjünk a masszából a serpenyőbe. A palacsintát oldalanként 2-3 perc alatt süssük készre.
A kész finomságot kínálhatjuk reggeli rántotta vagy tükörtojás mellé, de tejfölös mártogatóssal is szuper választás.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors