Rakott krumpli rengeteg baconnel: camembert kerül a rétegek közé

rakott-krumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kezdők is bátran elkészíthetik ezt a rakott krumplit, ugyanis a munka nagy részét a tűzhely végzi, a sütőben érnek össze az ízek.

Pár hozzávalóból készül ez az ízbomba rakott krumpli, amely a hagyományostól eltérően készül: kolbász helyett bacon, tojás helyett karamellizált hagyma gazdagítja, sajtból pedig camembert ízesíti. Utóbbi nem olvad úgy szét, mint a félkemény gouda vagy trappista, ízében viszont ad hozzá egy pluszt.

A recept lényegi kiegészítője a fehérbor: a hagyma és a bacon átveszik az ízét, ettől lesz valódi ízbomba ez a réteg, illetve az összhatás is. 

Mire érdemes figyelni?

Fontos, hogy a krumplit elő kell főzni: mivel a sütőben már nem tölt sok időt az étel, nem szabad kihagyni ezt a lépést. Nincs rosszabb egy félig nyers, ropogós közepű burgonyánál, úgyhogy mindenképp szánj egy kis időt az előkészítésére. Amíg fő a krumpli, addig összedobhatod a baconös-hagymás alapot is, úgyhogy utána már csak rétegezned kell őket.

Rakott krumpli baconnel

rakott-krumpli2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kg krumpli (főzni való)
  • 250 g camembert
  • 2 fej vöröshagyma
  • 200 g bacon
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 350 g tejföl
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat mossuk meg alaposan, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük addig, míg egy villa könnyen bele nem megy a húsukba. (Kb. 25-30 perc a méretüktől függően.) Hagyjuk őket picit hűlni, majd hámozzuk meg, vágjuk karikákra.

Míg készül a krumpli, a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre. Ha kockázott bacont használunk, nincs vele pluszdolgunk, ha szeletelt, akkor vágjuk csíkokra.

Dobjuk a bacont egy serpenyőbe, süssük ki a zsírja nagy részét, de nem kell teljesen ropogósra pirítani. Szedjük egy tányérra.

A kisült zsírra dobjuk rá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, dinszteljük addig, míg puha, picit karamellizált, aranybarnás színű nem lesz, kb. 10-15 percig. (Ha szükséges, tegyünk még alá olajat.) Ekkor adjuk hozzá a bacont, majd öntsük fel a fehérborral. Főzzük addig, amíg az alkohol elpárolog. Húzzuk le a tűzről.

A camembert-t közben vágjuk szeletekre.

Tegyük egy 20x25 centis sütőtál aljába (ha nem tapadásmentes, olajozzuk ki) a krumpliszeletek felét, enyhén sózzuk, borsozzuk. Oszlassuk el rajta a hagymás-baconös keverék felét, simítsuk rá a tejföl felét, majd a camembert-szeletek felét is rendezzük el rajta. Utána ismét krumpli, só, bors, a maradék hagymás-baconös keverék, tejföl és camembert következik.

Toljuk 180 fokos sütőbe kb. 25-30 percre, míg a camembert megpirul a tetején.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük