Hagyományos rakott krumpli sok sajttal és kolbásszal: így spórolhatsz időt a készítésén
A rakott krumpli igazi hétvégi kedvenc, ami jó sok alapanyaggal megpakolva lesz elképesztően finom.
Pár hozzávalóból készül ez az ízbomba rakott krumpli, amely a hagyományostól eltérően készül: kolbász helyett bacon, tojás helyett karamellizált hagyma gazdagítja, sajtból pedig camembert ízesíti. Utóbbi nem olvad úgy szét, mint a félkemény gouda vagy trappista, ízében viszont ad hozzá egy pluszt.
A recept lényegi kiegészítője a fehérbor: a hagyma és a bacon átveszik az ízét, ettől lesz valódi ízbomba ez a réteg, illetve az összhatás is.
Fontos, hogy a krumplit elő kell főzni: mivel a sütőben már nem tölt sok időt az étel, nem szabad kihagyni ezt a lépést. Nincs rosszabb egy félig nyers, ropogós közepű burgonyánál, úgyhogy mindenképp szánj egy kis időt az előkészítésére. Amíg fő a krumpli, addig összedobhatod a baconös-hagymás alapot is, úgyhogy utána már csak rétegezned kell őket.
A krumplikat mossuk meg alaposan, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük addig, míg egy villa könnyen bele nem megy a húsukba. (Kb. 25-30 perc a méretüktől függően.) Hagyjuk őket picit hűlni, majd hámozzuk meg, vágjuk karikákra.
Míg készül a krumpli, a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre. Ha kockázott bacont használunk, nincs vele pluszdolgunk, ha szeletelt, akkor vágjuk csíkokra.
Dobjuk a bacont egy serpenyőbe, süssük ki a zsírja nagy részét, de nem kell teljesen ropogósra pirítani. Szedjük egy tányérra.
A kisült zsírra dobjuk rá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, dinszteljük addig, míg puha, picit karamellizált, aranybarnás színű nem lesz, kb. 10-15 percig. (Ha szükséges, tegyünk még alá olajat.) Ekkor adjuk hozzá a bacont, majd öntsük fel a fehérborral. Főzzük addig, amíg az alkohol elpárolog. Húzzuk le a tűzről.
A camembert-t közben vágjuk szeletekre.
Tegyük egy 20x25 centis sütőtál aljába (ha nem tapadásmentes, olajozzuk ki) a krumpliszeletek felét, enyhén sózzuk, borsozzuk. Oszlassuk el rajta a hagymás-baconös keverék felét, simítsuk rá a tejföl felét, majd a camembert-szeletek felét is rendezzük el rajta. Utána ismét krumpli, só, bors, a maradék hagymás-baconös keverék, tejföl és camembert következik.
Toljuk 180 fokos sütőbe kb. 25-30 percre, míg a camembert megpirul a tetején.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors