Szaftos rakott krumpli sok sajttal és tejföllel: másnap még finomabb
A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, a kiadós fogás izgalmas variációkban kerülhet az étkezőasztalra, soha nem lehet ráunni.
A rakott ételek sikere töretlen: finomak és két napra is lehet velük tervezni, az meg csak hab a tortán, hogy egy kisebb hadsereget is jól lehet velük lakatni. Most egy brokkolis receptet mutatunk, amelyben csirkehúsnak és sajtnak is jut hely.
Hogy ropogós elem is legyen benne, érdemes a tepsi aljára 2-3 evőkanálnyi zsemlemorzsát szórni, valamint a tészta tetejére is. Így sokkal izgalmasabb, könnyen szeletelhető a rakott tészta. Ha pedig nem bajlódnál a fehér mártással, akkor tejszínnel felöntve próbáld ki.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A brokkolit szedjük rózsáira, majd sós, lobogó vízben főzzük 7-8 percig.
A hagymát vágjuk vékony szeletekre, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, ezután a csíkokra vagy kockákra vágott húst is adjuk hozzá. A húst pirítsuk le, közben sóval és borssal fűszerezzük.
A lepirult húshoz a brokkolit és a tésztát is forgassuk hozzá.
Készítsünk egy besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Ezután apránként adagolva a tejet is csorgassuk hozzá, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre, közben sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük a mártást.
A kész besamelt forgassuk egybe a tésztával.
Egy hőálló edényt (tepsi, jénai) kenjünk ki olajjal, majd simítsuk bele a tésztát, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 percig süssük, amíg a sajt megolvad.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu