Puha kakaós-vaníliás kifli: régi családi recept alapján
A testes, édes kifli tökéletes napindító, melyet uzsonnára is elcsomagolhatsz, egy pohár tej mellé tökéletes harapnivaló.
Az édes kiflik palettáján az egyik nagy kedvenc a csodakifli. A süti tésztája elképesztően omlós, helyesen tárolva (légmentesen lefedve) több napig megmarad ez a textúra. A finomság bármilyen édes töltelékkel kenhető, jól áll neki a lekvár, kakaó vagy a dió.
A kisült kifliket még melegen forgasd meg porcukorban, úgy sokkal gusztusosabb és finomabb a csodakifli, de vaníliás cukor is kerülhet rá. Ha szilvalekvárral töltöd meg a kiflit, akkor fahéjas porcukorral dobd fel a finomságot!
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, élesztőt és 1 teáskanálnyi lisztet, majd takarjuk le konyharuhával, és néhány percig várjunk, míg felfut az élesztő.
A többi liszthez adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, tojássárgáját, zsírt és a felfutott élesztőt, majd dagasszuk ki a tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztacipót osszuk két részre, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, először az egyik tésztát, majd a másikat is. A kinyújtott tésztát kenjük meg tetszőleges lekvárral vagy szórjuk meg kakaóval. A tésztát vágjuk háromszögekre, tekerjük fel, és formázzunk belőle kiflit.
A töltött kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre. (A sütési idő 5 perccel több is lehet, ez sütőfüggő!)
A kész kifliket még melegen forgassuk porcukorba, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu