Gluténmentes répatorta gazdagon: sok dióval dobd fel
A répatorta egy megosztó desszert: sokan imádják, mások viszont nem értik, mit keres a zöldség egy tortában. Ez a változat azonban annyira lágy, omlós és ízletes, hogy nem lehet nem szeretni.
A répatorta ízvilága főként a húsvéti időszakhoz kapcsolódik, ám nincsen kőbe vésve, hogy az év többi részében nem készíthetsz répás desszerteket. Sőt! Máskor is ugyanolyan jólesnek, és mivel minden alapanyag egész évben könnyen beszerezhető, érdemes időnként bevállalni egy-egy változatot.
Most egy palacsintareceptet mutatok, amely bár formára nem, de ízben nagyon közel áll a klasszikus répatortához. A reszelt répa mellett a hagyományos fűszerek – fahéj, szerecsendió, gyömbér – is helyet kapnak benne, és egy édes joghurtos öntet teszi még csábítóbbá.
Egy tálban keverjük össze a liszet a többi száraz hozzávalóval (mandulaliszt, sütőpor, só, fűszerek, cukor).
Egy másik tálban villával pürésítsük le a banánt, adjuk hozzá a reszelt répát, a szójaitalt, a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd keverjük csomómentesre a lisztes alappal.
Hevítsünk kevés olajat egy palacsintasütőben, és palacsintánként kanalazzunk bele 2 evőkanálnyi masszát. Mindkét oldalon süssük őket 2-3 percig közepes hőfokon, majd addig ismételjük a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.
Fogyasszuk juharsziruppal, gyümölcsökkel, magvakkal, vagy készítsünk hozzá egyszerű joghurtos öntetet: ehhez 200 ml kókuszjoghurtot ízlés szerint édesítsünk kevés juharsziruppal vagy más folyékony édesítővel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu