![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
20 perces olasz tészta: nem vízben fő, és ettől isteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon tisztelem az olasz konyha merev szabályrendszereit, a technológiai fogásokhoz való szigorú ragaszkodását, mégis elképesztően érdekelt, milyen lehet minden szabályt felrúgva rizottót főzni tésztából.
Az olasz tésztafőzési szabályok mind arra mennek ki, hogy a nagy mennyiségű, lobogó vízben főtt tésztából kioldódjon a keményítő, a tészta pedig fogkemény maradjon, felülete sima, nem ragacsos.
A rizottó technológiája
A rizottó technológiájának éppen ellentétes célja van. Mindig csak kis mennyiségben kell az alaplevet a rizshez adagolni, hogy a keményítőt megtartsa, és szószt képezzen a rizs körül, míg az belül nem fő szét, hanem tartása marad.
Aztán maguk az olaszok fogják a legfontosabb szabályaikat, és fenekestül felfordítják. Ebben a technikában a két módszer teljesen polgárpukkasztó módon keveredik: a tésztát főzzük szószosra, de azért nem teljesen szét.
A módszer teszteléséhez érdemes valamilyen apróbb szemű tésztát választani. A betétek lehetnek éppen úgy és olyanok, mint a rizottónál, azaz bármi - alább egy gombás verzión próbáltam ki a megdöbbentő módszert.
Rizottó tésztából, gombával
![tésztarizotttó](https://kep.index.hu/1/0/2918/29184/291840/29184009_b458dd237495d9486f1eb8a91caecf27_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 deciliter fehérbor
- 200 gramm gomba
- 300 gramm tészta - apró szemű vagy összetört
- 1 liter alaplé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint vaj
- ízlés szerint reszelt parmezán
Elkészítés:
Egy lábosban vajat olvasztunk, beletesszük a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a szeletelt gombát. Körülbelül tíz percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a tésztát és a fehérbort, majd az alaplevet. Ha kell, kissé sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, gyakran kavargatva főzzük, míg magába nem szívja az összes folyadékot, de marad rajta egy kis sűrű szaft. Azonnal tálaljuk, sok reszelt parmezánnal vagy grana padanoval a tetején.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!