Tartalmas, krémes gomba Stroganoff: húsmentes opció tészta mellé
Garantáltan ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltál. Többféle gombából készítsd, attól lesz igazán gazdag az összhatás!
Az illatos erdei gombákhoz semmi sem fogható: annyira aromásak, hogy a velük készült ételhez alig szükséges más ízesítő, hiszen szinte megfűszerezik azt. Így van ez a rókagombával is, amit ehhez a fokhagymás vargányához hasonlóan egyszerűen serpenyőben is megpiríthatsz, de ha izgalmasabb ételt készítenél belőle, akkor ez a ravioli legyen az első választásod.
A recept elsőre bonyolultnak tűnhet, de kevésbé rutinos szakácsként is érdemes nekiállnod, mert amellett, hogy időigényes, nem nagy ördöngösség. A töltelék egyszerű hozzávalókat tartalmaz: a rókagomba mellett főtt krumpli, hagyma, fokhagyma, fűszerek és főzőkrém kap helyet, ami garantálja, hogy erőteljesen érezd a gomba karakteres ízét.
A krumplikat mossuk meg, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, hámozzuk meg, és tegyük félre.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd kisebb részletekben adjuk hozzá a vizet és az olajat, és gyúrjuk össze. Addig dolgozzunk a tésztával, amíg sima felületű, ruganyos nem lesz. Formázzunk belőle egy gombócot, csomagoljuk fóliába, és fél órára tegyük hűtőbe.
Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olajon, adjuk hozzá a fokhagymát, és azt is pirítsuk 1-2 percig. Adjuk hozzá a rókagombát, és közepes hőfokon, 5-6 perc alatt pirítsuk aranyszínűre.
A krumplit passzírozzuk át krumplinyomón, adjuk hozzá a növényi főzőkrémet, a sót, borsot, pirospaprikát és friss petrezselymet, és alaposan dolgozzuk össze, majd a gombás-hagymás keveréket is keverjük bele. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, lisztezett felületen nyújtsuk egészen vékonyra, majd egy éles késsel vágjunk belőle tetszőleges méretű négyzeteket (kb. 7-8 cm). A négyzetek egyik sarkára kanalazzunk 1-2 teáskanálnyi tölteléket (annyit, amennyi még nem folyik ki a tésztából), majd hajtsuk rá a tésztát úgy, hogy háromszögeket kapjunk. A széleket nyomkodjuk össze.
Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és 3-4 perc alatt főzzük puhára a raviolikat. Ha készen vannak, szedjük ki, majd kevés forró olajon pirítsuk aranyszínűre. (Kis adag rókagombát, felkarikázott zöldhagymát vagy fokhagymát is tehetünk mellé.) Szórjuk meg friss petrezselyemmel, és melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu