Lilakáposzta-szeletek a karácsonyi asztalra: mennyei és mutatós fogás
A lila káposzta már-már kötelező része a karácsonyi menüsornak, ám ha nem szeretnéd, hogy egyhangúvá váljon, készítsd el szeletelve, tepsiben sütve.
Ha szereted az egyszerű zöldségsteaket – készüljön az káposztából, karfiolból vagy éppen zellerből –, akkor ezt a fűszeres-füstös-magvas változatát is imádni fogod.
Mivel ez egy vegán recept, ezért nem használ tojást: sütés előtt a karfiolszeleteket egy csicseriborsólisztes masszába, majd egy füstölt paprikás-fűszeres keverékbe kell beleforgatni, utána pedig mehet is a sütőbe. Az elkészült ételt fogyaszthatod előételként önmagában vagy valamilyen öntettel, esetleg ebédre vagy vacsorára, választott körettel.
A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük le a leveleit, és vágjunk belőle 4 szabályos, egyenként 2 cm vastag szeletet. (Ha a külső részeiből megmaradnak kisebb karfiolrózsák, azokat tegyük félre, és használjuk fel leveshez, párolt zöldségkörethez, zöldséges tésztához.)
A tésztabundához keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük félre.
A fűszeres réteghez tegyük aprítógépbe a kesudiót és a napraforgómagot, zúzzuk egészen apróra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. A végére egy kenyérmorzsához hasonló állagú keveréket kell kapnunk.
A karfiolszeleteket mártsuk a csicserilisztes masszába, rázzuk le róluk a felesleget, majd mehetnek a fűszeres morzsába, végül pedig helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Kenjük be őket bőségesen olajjal, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára, félidőnél pedig fordítsuk meg a szeleteket. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu