Kívül ropogós, belül krémes krumpli muffinformában rétegezve: olvadt sajt tartja össze
Mutatós köretet tehetsz az asztalra, ha a krumplit vékonyra gyalulva, rétegezve, sajttal sütöd össze.
Muffinsütőben nem csak sütemény készülhet, isteni reggeliket, de köreteket is összedobhatsz benne. Ha te is a krumplirajongók táborát erősíted, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet, a ropogós szélű krumpliszeletek közé sajt és fűszerek kerülnek, majd muffinformában sülnek össze.
Az ementáli sajtot bátran lecserélheted más fajtára, a karakteres parmezánt viszont nem érdemes kihagyni belőle. Ha szereted a kakukkfű ízét, azzal fűszerezd, de simán sóval, borssal is tökéletes lesz.
Fontos, hogy sárga, sütni való krumplival dolgozz, amely nem esik szét, mégis vajpuhára sül.
Ropogós, sajtos krumpliszeletek
Hozzávalók 12 darabhoz
- 150 g ementáli sajt
- 60 g parmezán
- 1 tk kakukkfű
- 0.75 tk só
- 3 gerezd fokhagyma
- 750 g sárga burgonya
- 60 g vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tálban keverjük össze a kétféle reszelt sajtot, a kakukkfüvet, a sót és a reszelt fokhagymát.
A krumplit alaposan mossuk meg – nem kell megpucolni –, majd gyalu segítségével vágjuk egészen vékony (2 mm-es) szeletekre. Tegyük őket egy tálba.
A vajat olvasszuk meg, borítsuk a krumpliszeletekre, forgassuk vele össze.
Készítsünk elő egy 12 darabos muffinformát. Tegyünk 4 szelet krumplit az egyik muffinformába, majd szórjunk a tetejére fél tk. sajtos keveréket. Mehet rá ismét 4 szelet krumpli, majd ismét fél tk. sajtos keverék. Ezt addig ismételjük, míg a krumplikupacunk felér a forma tetejéig. A többi formát is így töltsük meg.
Fedjük le a muffinformákat alufóliával, majd toljuk a sütőbe 15 percre. Utána vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza még 20-25 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz és a krumpli teljesen meg nem puhul.
-
2024-03-21 09:36:01
-
2024-03-05 10:16:01
-
2024-03-04 08:52:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!