Kívül ropogós, belül krémes krumpli muffinformában rétegezve: olvadt sajt tartja össze

sajttal-sult-krumpli2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mutatós köretet tehetsz az asztalra, ha a krumplit vékonyra gyalulva, rétegezve, sajttal sütöd össze.

Muffinsütőben nem csak sütemény készülhet, isteni reggeliket, de köreteket is összedobhatsz benne. Ha te is a krumplirajongók táborát erősíted, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet, a ropogós szélű krumpliszeletek közé sajt és fűszerek kerülnek, majd muffinformában sülnek össze.

Az ementáli sajtot bátran lecserélheted más fajtára, a karakteres parmezánt viszont nem érdemes kihagyni belőle. Ha szereted a kakukkfű ízét, azzal fűszerezd, de simán sóval, borssal is tökéletes lesz.  

Fontos, hogy sárga, sütni való krumplival dolgozz, amely nem esik szét, mégis vajpuhára sül. 

Ropogós, sajtos krumpliszeletek

sajttal-sult-krumpli

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 150 g ementáli sajt
  • 60 g parmezán
  • 1 tk kakukkfű
  • 0.75 tk
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 750 g sárga burgonya
  • 60 g vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy tálban keverjük össze a kétféle reszelt sajtot, a kakukkfüvet, a sót és a reszelt fokhagymát.

A krumplit alaposan mossuk meg – nem kell megpucolni –, majd gyalu segítségével vágjuk egészen vékony (2 mm-es) szeletekre. Tegyük őket egy tálba. 

A vajat olvasszuk meg, borítsuk a krumpliszeletekre, forgassuk vele össze.

Készítsünk elő egy 12 darabos muffinformát. Tegyünk 4 szelet krumplit az egyik muffinformába, majd szórjunk a tetejére fél tk. sajtos keveréket. Mehet rá ismét 4 szelet krumpli, majd ismét fél tk. sajtos keverék. Ezt addig ismételjük, míg a krumplikupacunk felér a forma tetejéig. A többi formát is így töltsük meg.

Fedjük le a muffinformákat alufóliával, majd toljuk a sütőbe 15 percre. Utána vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza még 20-25 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz és a krumpli teljesen meg nem puhul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük