A legfinomabb házi barackbefőtt – Így nem puhul meg a gyümölcs
Bár nyersen az igazi, jól elkészítve befőttként is nagyon finom az őszibarack, a nyár egyik legzamatosabb gyümölcse.
Rumos meggyet készíteni a világ legegyszerűbb dolga, hiszen a gyümölcsöt nem kell hőkezelni, csak cukorral rétegezve befőttesüvegekbe pakolni, majd alkohollal leönteni. A két kiegészítőnek köszönhetően sokáig eláll, és rengeteg mindenhez felhasználhatod, kezdve a sütiktől az édes krémeken át a sós ételekig, nálunk a vasárnapi pörkölt mellé gyakran került rumos meggy.
Egy dologra azonban figyelni kell, ha azt szeretnéd, hogy sokáig elálljon a befőtt, ez pedig az üvegek csírátlanítása. Itt írtunk róla korábban, hogyan tudod fertőtleníteni, sütőben, de gáztűzhelyen is megteheted.
A meggyet mossuk meg, szedjük le a szárát. Attól függően, mihez szeretnénk majd használni, kimagozhatjuk, de egészben is maradhat.
Készítsünk elő egy tiszta, sterilizált 2,5 literes befőttesüveget (vagy több kisebbet).
A meggyet szorosan, a cukorral rétegezve tegyük az üvegbe, ütögessük meg, hogy jól elrendeződjön, majd öntsük fel a rummal. Zárjuk le az üveget, majd tegyük napos helyre kb. 1 hétre, míg a cukor felolvad és a meggy levet enged. Naponta párszor rázogassuk meg. Utána hűvös helyen tároljuk, 1 hónap érlelés után lesz az igazi.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu