Pikáns, csípős, kelesztés nélküli kenyérke – A jalapeno paprika teszi izgalmassá
Mostanában nagy kedvenceim lettek a különböző ízesítésű kenyérkék, amelyek ráadásul kelesztés nélkül készülnek.
Egyszerű kevert tésztája van ennek a puha kukoricakenyérnek, se dagasztani, se keleszteni nem kell, ugyanis sütőporral készül, így kezdők is bátran nekiállhatnak.
Az alábbi recept annyiban tér el a hagyományos változattól, hogy cheddar sajt, csemegekukorica és jalapeño is gazdagítja a tésztáját, így önmagában, egy kevés vajjal megkenve is tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet. A kenyér az írótól és az olajtól puha és omlós, napokig nem fog kiszáradni.
Hiába kukoricakenyérről van szó, nem teljesen gluténmentes, ugyanis egy rész búzafinomliszt is kerül a tésztába. Ha érzékeny vagy a gluténra, nyugodtan készítsd 100%-ban kukoricalisztből, illetve sütőporból is gluténmenteset válassz.
Vajazzunk ki egy kb. 20 centi átmérőjű, mélyebb öntöttvas serpenyőt vagy egy kisebb méretű (20x20 centis) öntöttvas tepsit. Tegyük a sütőbe, majd melegítsük fel vele együtt 180 fokra.
A tojásokat, az olajat és az írót keverjük össze egy tálban, majd keverjük bele a kukoricalisztet is.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fokhagymaport. Vegyítsük össze a kukoricás-tojásos keverékkel, míg egynemű nem lesz a massza.
A jalepeño magházát vágjuk ki, a húsát vágjuk kockákra. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon csípős legyen, az erezetét is kivághatjuk.
Keverjük a tésztába a reszelt sajtot, a leszűrt kukoricát és a jalepeñót.
Óvatosan vegyük ki a forró sütőtálat a sütőből, majd öntsük bele a masszát.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk hűlni 20 percig, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu