Sajtos, szezámmagos kocka: zsírral gyúrva lesz omlós a tészta

Sajtos, szezámmagos kocka cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A porhanyós tésztájú vendégváró ellenállhatatlanul finom, mely 2-3 napig is megőrzi tökéletes textúráját, ám kizárt, hogy addig egy morzsa is marad belőle.

A sós süteményeket szinte mindenki szereti, a pogácsa, sajtos rúd és társaik remek vendégvárók, melyek jól csúsznak ital és nagy beszélgetések mellé. Az ilyen finomságok nagy érdeme, hogy a vendégvárás előtt 1-2 nappal elkészíthetők, mivel jól tárolva a tészta megőrzi omlós állagát.

Zsírral az igazi!

A békebeli receptek többségében zsírral gyúrva készülnek a házi sós sütemények. Ettől a plusz alapanyagtól lesz sokkal porhanyósabb a textúra és ízletesebb a finomság. A sajtos kocka tésztájába is kerül zsír, ez teszi különlegessé. Ha pedig még egy kis extrát adnál hozzá, 1 csipet Cayenne-borssal vagy füstölt paprikával bolondítsd a tésztát.

Sajtos, szezámmagos kocka

Sajtos, szezámmagos kocka ct

Hozzávalók 40 darabhoz

Kocka:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál zsír (liba, kacsa vagy sertés)
  • 1 darab tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál tejföl
  • kevés liszt a tészta alá
  • 1 darab tojás a kenéshez

A tetejére:

  • szezámmag ízlés szerint
  • fekete szezámmag ízlés szerint
  • reszelt sajt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva tegyük félre 5-8 percre, míg az élesztő felfut.

A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd reszeljük hozzá a hideg vajat, adjuk még hozzá a zsírt, tojássárgáját, reszelt sajtot, tejfölt és a felfutott élesztőt. Az alapanyagokból gyúrjunk lágy tésztát, majd takarjuk le, és tegyük félre 60 percre keleszteni.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk 1-2 centiméter vastagságúra. Ezután vágjuk egyforma kockákra a tésztát. A tésztakockákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg, amivel szeretnénk (szezámmag, fekete szezámmag vagy reszelt sajt).

A sós süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon