Sajtos, szezámmagos kocka: zsírral gyúrva lesz omlós a tészta
A porhanyós tésztájú vendégváró ellenállhatatlanul finom, mely 2-3 napig is megőrzi tökéletes textúráját, ám kizárt, hogy addig egy morzsa is marad belőle.
A sós süteményeket szinte mindenki szereti, a pogácsa, sajtos rúd és társaik remek vendégvárók, melyek jól csúsznak ital és nagy beszélgetések mellé. Az ilyen finomságok nagy érdeme, hogy a vendégvárás előtt 1-2 nappal elkészíthetők, mivel jól tárolva a tészta megőrzi omlós állagát.
Zsírral az igazi!
A békebeli receptek többségében zsírral gyúrva készülnek a házi sós sütemények. Ettől a plusz alapanyagtól lesz sokkal porhanyósabb a textúra és ízletesebb a finomság. A sajtos kocka tésztájába is kerül zsír, ez teszi különlegessé. Ha pedig még egy kis extrát adnál hozzá, 1 csipet Cayenne-borssal vagy füstölt paprikával bolondítsd a tésztát.
Sajtos, szezámmagos kocka
Hozzávalók 40 darabhoz
Kocka:
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál zsír (liba, kacsa vagy sertés)
- 1 darab tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál tejföl
- kevés liszt a tészta alá
- 1 darab tojás a kenéshez
A tetejére:
- szezámmag ízlés szerint
- fekete szezámmag ízlés szerint
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva tegyük félre 5-8 percre, míg az élesztő felfut.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd reszeljük hozzá a hideg vajat, adjuk még hozzá a zsírt, tojássárgáját, reszelt sajtot, tejfölt és a felfutott élesztőt. Az alapanyagokból gyúrjunk lágy tésztát, majd takarjuk le, és tegyük félre 60 percre keleszteni.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk 1-2 centiméter vastagságúra. Ezután vágjuk egyforma kockákra a tésztát. A tésztakockákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg, amivel szeretnénk (szezámmag, fekete szezámmag vagy reszelt sajt).
A sós süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük szép aranybarnára.
-
2024-03-30 08:36:02
-
2024-03-26 07:52:02
-
2024-03-17 10:16:01
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!