Ecetes lila hagyma 10 perc alatt: egyszerűen megy a savanyítás

Savanyitott-lilahagyma-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az ecetes lila hagyma savanyúságként is remek, azonban igazán salátákban, tacóban vagy burritóban érvényesül.

A gyors savanyúságok nagy kedvenceim, hiszen hatalmas előnyük, hogy nem igényelnek dunsztolást, és hűlés után azonnal lehet is őket fogyasztani. Természetesen ez azt is jelenti, hogy nem állnak el olyan sokáig, mint a hagyományos úton eltett savanyúságok, mégis jól jönnek az ilyen receptek, ha már aznap ennél is belőlük – és persze nincsen hűvös pincéd, ahol hónapokig biztonsággal eltárolhatod.

Ez a savanyított hagyma az egyik legegyszerűbb változat, és nagyon olcsón egy komplex ízvilágú, mutatós savanyúságot hozhatsz ki belőle. Mindössze annyi vele a dolgod, hogy egy éles késsel vagy zöldségszeletelővel vékony szeletekre vágod, ráöntöd az ecetes-fűszeres vizet, és kivárod, amíg kihűl. A végeredményt aztán fogyaszthatod savanyúságként, de teheted krumplisalátába is, és a kedvenc tacódat vagy burritódat is feldobhatod vele.

Savanyított lila hagyma

Savanyitott-lilahagyma

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 fej lila hagyma vékonyra szeletelve
  • 50 ml ecet (10%-os)
  • 250 ml víz
  • 3 ek cukor
  • 2 tk
  • 1 tk egész fekete bors
  • 4 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A felszeletelt hagymákat osszuk kétfele, és tegyük két 300 ml-es befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a borsot és a fokhagymagerezdeket.

Mérjük egy közepes edénybe az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót, és közepes hőfokon forraljuk fel. Ha a cukor és a só elolvadt, öntsük a hagymára, csavarjuk az üvegekre a tetejüket, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek.

Ezután tegyük hűtőbe, és 3 héten belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta/Sóbors

Ezt is szeretjük