Így készíts savanyított spárgát: megmarad a vitamintartalma
Annyira szomorúan rövid a spárgaszezon, hogy érdemes kicsit meghosszabbítani, savanyúságnak eltéve isteni lesz ez a zöldség.
A gyors savanyúságok nagy kedvenceim, hiszen hatalmas előnyük, hogy nem igényelnek dunsztolást, és hűlés után azonnal lehet is őket fogyasztani. Természetesen ez azt is jelenti, hogy nem állnak el olyan sokáig, mint a hagyományos úton eltett savanyúságok, mégis jól jönnek az ilyen receptek, ha már aznap ennél is belőlük – és persze nincsen hűvös pincéd, ahol hónapokig biztonsággal eltárolhatod.
Ez a savanyított hagyma az egyik legegyszerűbb változat, és nagyon olcsón egy komplex ízvilágú, mutatós savanyúságot hozhatsz ki belőle. Mindössze annyi vele a dolgod, hogy egy éles késsel vagy zöldségszeletelővel vékony szeletekre vágod, ráöntöd az ecetes-fűszeres vizet, és kivárod, amíg kihűl. A végeredményt aztán fogyaszthatod savanyúságként, de teheted krumplisalátába is, és a kedvenc tacódat vagy burritódat is feldobhatod vele.
A felszeletelt hagymákat osszuk kétfele, és tegyük két 300 ml-es befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a borsot és a fokhagymagerezdeket.
Mérjük egy közepes edénybe az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót, és közepes hőfokon forraljuk fel. Ha a cukor és a só elolvadt, öntsük a hagymára, csavarjuk az üvegekre a tetejüket, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek.
Ezután tegyük hűtőbe, és 3 héten belül fogyasszuk el.
Fotók: Kapitány Beáta/Sóbors