Fenséges sertéskaraj gombaszósszal: a hús omlós és szaftos

Sertéskaraj gombaszósszal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sertéskarajból és a gombából pompás lakoma készíthető, mely az egész család kedvére lesz. Próbáld ki te is ezt a tartalmas ételt.

A karaj és a gomba szuper párost alkotnak, gondolj csak a jó öreg bakonyi szeletre, melyben szintén ez a két alapanyag találkozik. A bakonyi nem kétperces fogás, igényli az időt. Ha azonban valami hasonló ételt kívánsz, akkor ez a recept pont neked való, egyszerűbben összedobható, mint a régi kedvenc, az ízére pedig egy rossz szavad sem lehet.

A sertéskaraj egyszerű só, bors fűszerezést kap, majd lisztbe hempergetve sül pirosra. Ami különlegessé teszi, az a gombaszósz. A húst bátran fűszerezd, akár egy kis csípős paprikakrémmel vagy fokhagymával is bekenheted.

A gombaszósszal is érdemes játszani, tejföl helyett tejszínnel is sűrítheted, és a gombából is használhatsz többfajtát. Ez az étel frissen az igazi, ezért mindig annyit készíts belőle, amennyi egy étkezés alatt elfogy.  

Sertéskaraj gombaszósszal

Sertéskaraj gombaszósszal ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet sertéskaraj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 500 g gomba
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1.5 dl víz
  • 300 g tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 bögre liszt a hús hempergetéséhez
  • olaj a hús sütéséhez szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A húst klopfoljuk ki, majd sóval és borssal fűszerezzük, tegyük hűtőbe 30-60 percre.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a megtisztított, felszeletelt gombát. A gombát sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítsük, öntsük fel kevés vízzel, és főzzük addig, amíg a gomba megpuhul (20-25 perc).

A tejfölt a liszttel keverjük csomómentesre, közben adjunk hozzá a gombaszósz levéből is. A jól kikevert tejfölt öntsük a gombára, és főzzük rotyanásig.

A karajszeleteket forgassuk lisztbe, és kevés olajon süssük aranybarnára.

Az elkészült húsra öntsük rá a gombaszószt, mellé rizst vagy krumplipürét kínáljunk.

Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük