
Tepsis sült krumpli füstölt paprikával: sütőben pirul ropogósra
Egy ropogós külsejű, ízes sült krumplinál nincsen jobb köret: a megfelelő fűszerezéssel és módszerrel biztosan sikerülni fog!
Ez az amerikai klasszikus nem a tornyos extrákról szól, hanem a tökéletesen lesütött húsról és az ízek harmóniájáról. A karamellizált hagyma kellemesen édesíti az összhatást, míg a jégsaláta roppanása, az óriásparadicsom frissessége és a lágyan olvadó cheddar sajt teszi teljessé az élményt.
Egy puha, enyhén pirított hamburgerbuci közé zárva ez a burger garantáltan a nyár kedvence lesz.
A karamellizált hagymához tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk cikkekre és pirítsuk meg kevés olívaolajon 5-8 perc alatt. A karamellizált hatás kedvéért sózzuk és szórjuk meg cukorral.
A darált húst fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal, majd gyúrjunk belőle 4 egyforma nagyságú (körülbelül 100 g) golyót. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, amikor felmelegedett, tegyük bele a gombócokat, helyezzünk rá sütőpapírt és egy pohár (vagy ha van, hamburgerlapát) segítségével nyomkodjuk laposra a golyókat. Süssük a húspogácsa mindkét oldalát 3-4 percig. Amikor elkészült és még meleg, rakjuk rá a cheddar sajtot.
A szószhoz keverjük össze a mustárt, majonézt és a ketchupot. Ízlés szerint darálhatunk még bele csemegeuborkát is.
A zsemléket vágjuk ketté és pirítsuk meg sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 5 perc alatt. A zöldségeket, jégsalátát és paradicsomot mossuk meg és szeleteljük fel.
Ha minden összetevőt előkészítettünk, állítsuk össze a burgert. A zsemlék mindkét oldalát kenjük meg a mustáros szósszal, helyezzük rá a jégsalátát és paradicsomot, ezután a húspogácsát, és kanalazzuk rá a karamellizált lila hagymát és a buci felső részét is.
Magában is elég kiadós, de süthetünk hozzá krumplit vagy édesburgonyát.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu