Szaftos smash burger házilag: lapított húspogácsa friss zöldségekkel

2
Nyomtatás
smash-burger
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha igazán szaftos, ropogós szélű, mégis belül omlós húspogácsára vágysz, a smash burgert neked találták ki!

Ez az amerikai klasszikus nem a tornyos extrákról szól, hanem a tökéletesen lesütött húsról és az ízek harmóniájáról. A karamellizált hagyma kellemesen édesíti az összhatást, míg a jégsaláta roppanása, az óriásparadicsom frissessége és a lágyan olvadó cheddar sajt teszi teljessé az élményt. 

Egy puha, enyhén pirított hamburgerbuci közé zárva ez a burger garantáltan a nyár kedvence lesz.

Smash burger

burger2

Hozzávalók 4 személyre

A karamellizált lila hagymához:

  • 3 fej lila hagyma
  • 1 tk. cukor
  • 0.5 tk.
  • 2 ek. olívaolaj

A húspogácsához

  • 400 g darált sertéshús
  • 1 tk.
  • ízlés szerint bors
  • olaj a sütéshez

A szószhoz:

  • 1 ek. mustár
  • 2 ek. majonéz
  • 2 ek. ketchup

A hamburgerhez:

  • 4 db hamburgerzsemle
  • 0.25 fej jégsaláta
  • 1 db óriásparadicsom
  • 4 db ömlesztett cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

A karamellizált hagymához tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk cikkekre és pirítsuk meg kevés olívaolajon 5-8 perc alatt. A karamellizált hatás kedvéért sózzuk és szórjuk meg cukorral. 

A darált húst fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal, majd gyúrjunk belőle 4 egyforma nagyságú (körülbelül 100 g) golyót. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, amikor felmelegedett, tegyük bele a gombócokat, helyezzünk rá sütőpapírt és egy pohár (vagy ha van, hamburgerlapát) segítségével nyomkodjuk laposra a golyókat. Süssük a húspogácsa mindkét oldalát 3-4 percig. Amikor elkészült és még meleg, rakjuk rá a cheddar sajtot. 

A szószhoz keverjük össze a mustárt, majonézt és a ketchupot. Ízlés szerint darálhatunk még bele csemegeuborkát is. 

A zsemléket vágjuk ketté és pirítsuk meg sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 5 perc alatt. A zöldségeket, jégsalátát és paradicsomot mossuk meg és szeleteljük fel. 

Ha minden összetevőt előkészítettünk, állítsuk össze a burgert. A zsemlék mindkét oldalát kenjük meg a mustáros szósszal, helyezzük rá a jégsalátát és paradicsomot, ezután a húspogácsát, és kanalazzuk rá a karamellizált lila hagymát és a buci felső részét is. 

Magában is elég kiadós, de süthetünk hozzá krumplit vagy édesburgonyát. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon