Sóban sült bőrös császár: színes zöldségekkel készül

2
Nyomtatás
sertes-csaszar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Noha a karácsonyi menü halból, kacsából vagy marhából készül, szilveszterkor a sertéshúsé a főszerep. Ezúttal színes zöldségekkel sütjük együtt.

Bár a sertéshús karácsonykor nem annyira népszerű, mint a hal vagy a kacsa, szilveszterkor kötelező az asztalra. Az ünnep jegyében most egy színes zöldségekkel sült fogást mutatunk.

Ezúttal a sertéshús egyik legnemesebb részét, a bőrös császárt fogjuk zsályás fűszersóban sütni, és mivel a zöldségek is vele együtt készülnek, a köreten sem kell gondolkodni. 

Sóban sült bőrös császár

sertes-csaszar

Hozzávalók 6 főre

  • 1.5 kg sertéscsászár
  • 25 g
  • 1 csokor zsálya
  • 500 ml csirkealaplé
  • 3 db sárgarépa
  • 60 ml fehérbor
  • 1 db póréhagyma
  • 2 db pritaminpaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 szem borókabogyó
  • 60 ml olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a húst. Ehhez tegyük a bőrös császárt egy nagy edénybe vagy tálba, és szórjuk meg a sóval. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a húsról szedjük le a sót, majd tegyük egy rácsra, bőrös felével felfelé. A rácsot tegyük egy mély serpenyőre vagy lábasra.

Forrásban lévő vízzel öntsük le a bőrös húst. Ezután öntsük ki alóla a vizet, és tegyük vissza a húst ráccsal együtt a serpenyőre, és kb. 1 órán át pihentessük.

Ha friss zsályát használunk, tegyük bele a leveleit egy mozsárba, morzsoljuk össze, majd keverjük össze 2 evőkanál sóval.

Ha szárított zsályával dolgozunk, akkor szórjuk azt egy kisebb tálkába, és keverjük össze 2 evőkanál sóval. Így készül a zsályás fűszersó.

A zöldségeket hámozzuk – illetve mossuk meg, a paprikákat magozzuk ki –, majd az alábbiak szerint daraboljuk fel: a répát 2 cm vastag karikákra, a pritaminokat apró kockákra, a póréhagymát 1 cm-es karikákra, a vöröshagymát hat részbe.

A sütőt melegítsük elő 240 fokra.

Egy nagy tepsi aljába szórjuk bele a felaprított zöldségeket. Az eddig pihentetett, bőrös császárt bőrrel felfelé tegyük rá a zöldséges ágyra.

A húst locsoljuk meg olívaolajjal, majd hintsük meg a zsályás fűszersóval, és alaposan dörzsöljük be vele.

A tepsibe öntsük bele az alaplevet úgy, hogy az ne borítsa be a húst, különben nem lesz ropogós a bőre. Adjuk hozzá a fehérbort is, szórjuk köré a borókabogyót.

Tegyük be a sütőbe, csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, majd kb. 1,5 óra alatt süssük meg a húst és a zöldségeket.

A 1,5 óra lejárta után még kb. 15 percre emeljük vissza a hőt 220 fokra, hogy a hús tetején lévő bőr ropogós és aranybarna legyen.

A lepirított és készre sütött császárt kb. 15 percig pihentessük, majd a vele sült zöldségekkel együtt finom szeletekre vágva tálaljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon