A tökéletes sólet titka a hosszú sütés - Hagyományos tésztabetétet is mutatunk hozzá
A legjobb dolog, ami szombat délben történhet, legalábbis a tradicionális zsidó családoknál, az a sólet.
Ez a sólet a klasszikustól eltérően készül, mivel a babot nem áztatjuk elő egy teljes napig, és a húst sem főzzük hozzá órákig. A hangsúly most nem azon van, hogy sokáig, akár egy egész napon át is készüljön ez az étel, éppen ellenkezőleg.
A sólet többféle néven is ismert szerte a világban, kezdve a szombati zsidó babételtől a sűrű babfőzelékig. Az én fogásom titka az egyszerűségben és a praktikus lépésekben rejlik. A kulcs a parasztkolbászban, a frissen őrölt pirospaprikában és a baconben rejlik.
A vöröshagymát aprítsd fel egy elektromos aprítóval. Így sok időt meg tudsz spórolni a hagyma dinsztelésénél, mivel nem apró kockákban, hanem kissé pürésítve kerül majd a hagyma az olajra.
Egy közepes lábosban hevítsd fel a 2 evőkanál olajat, és tedd rá a hagymát. Lassú tűzön, 1 kávéskanál sóval megszórva, kezdd el fedő alatt dinsztelni.
Közben a baconszeleteket vágd fel csíkokra, majd 8 perc elteltével add a hagymához, és alaposan keverd össze. Még mindig fedő alatt főzd az ételt.
5 perc után vedd le a fedőt és a lángot is kicsire, és hintsd meg a hagymás, baconös alapot a pirospaprikával. Ezt is keverd össze, majd mehet rá vissza fedő 2-3 perc erejéig.
Utána öntsd rá az alapra a konzerves babot. Ez a bab azért jó választás, mert előfőzött és általában sós vízben tartósítják, így sem komolyabb főzési időt nem igényel, sem az ételt nem kell extrán sóznod.
Keverd össze alaposan, őrölj rá friss fekete borsot és fedő alatt főzd további 10 percig.
Ez idő alatt karikázd fel a kolbászt és vágd félbe a szeleteket. A 10 perc leteltével add hozzá ezt is a babhoz. Babja válogatja, de minél kisebb szemű, annál vajpuhább lesz az állaga.
Ugyanekkor add hozzá a vizet is, hogy még pont ne égjen le, de túl leveses se legyen.
Mielőtt késznek nyilvánítod, kóstold meg a biztonság kedvéért, hogy elég sós és paprikás-e az étel, majd 2-3 percre vedd le róla a fedőt és emeld a lángot magasabb hőfokra, hogy egy kis rotyogtatással szépen besűrűsödjön.
Tálalásnál kínálj hozzá friss kenyeret.
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors