
Kiadós, sonkás-sajtos rakott kenyér: maradék pékáruból is készülhet

A sajtban gazdag rakott kenyér remek hétvégi napindító, de vacsorára is össze lehet dobni, akár egy sereg számára, mivel nagyon laktató.
A bundás kenyeret szerintem mindenki szereti. A régi kedvenc sok változatban kipróbálható, akár még sütőben, olaj nélkül, rétegezve is összedobhatod a családnak.
A rakott kenyér hasonlít a bundás kenyérre. A különbség annyi, hogy a kenyérszeletek nem vesznek fürdőt, csak a felső rétegre csorgatunk tojásos keveréket. A masszát érdemes továbbgondolni, szezonjában mehet bele medvehagyma, de újhagymával is kipróbálható. Ha még egy kis izgalmat csempésznél a fogásba, akkor a kenyérszeleteket érdemes kicsit megpirítani, mielőtt rétegeznéd a tepsiben. A sajtból is használhatsz kétfajtát, érződni fog a finomságon.
A rakott kenyér nagyon laktató, ahol sok a gyerek, ott érdemes elkészíteni. Ha épp a kicsik játszótársai is nálatok vendégeskednek, akkor is szuper választás a sajtban gazdag rakott kenyér.
-
2023-11-24 07:32:02
-
2023-11-10 08:32:02
-
2023-10-28 10:16:02
Sonkás-sajtos rakott kenyér

Hozzávalók 6 személyre
- vaj a forma kikenéséhez
- 1 csomag (750 g) szendvicskenyér
- 20 dkg sonka
- 25 dkg sajt
- 4 darab tojás
- 3 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Egy közepes méretű tepsit vagy jénait kenjünk ki vajjal, majd helyezzünk bele annyi kenyérszeletet, amennyi egy rétegben elfér. Ezután a kenyérszeletek tetejére tegyünk sonkaszeleteket, a sonkát pedig szórjuk meg a reszelt sajt felével, majd fedjük kenyérszeletekkel a tölteléket. (Ha az alapanyagok engedik, akkor még egy emeletet építsünk.)
A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a tejet, tejfölt és a fűszereket, majd keverjük össze. Ezután öntsük a tojásos keveréket a kenyérszeletekre, a tetejét pedig szórjuk meg a reszelt sajt másik felével.
A rakott kenyeret toljuk az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!