Kiadós, sonkás-sajtos rakott kenyér: maradék pékáruból is készülhet

Sonkás-sajtos rakott kenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajtban gazdag rakott kenyér remek hétvégi napindító, de vacsorára is össze lehet dobni, akár egy sereg számára, mivel nagyon laktató.

A bundás kenyeret szerintem mindenki szereti. A régi kedvenc sok változatban kipróbálható, akár még sütőben, olaj nélkül, rétegezve is összedobhatod a családnak.

A rakott kenyér hasonlít a bundás kenyérre. A különbség annyi, hogy a kenyérszeletek nem vesznek fürdőt, csak a felső rétegre csorgatunk tojásos keveréket. A masszát érdemes továbbgondolni, szezonjában mehet bele medvehagyma, de újhagymával is kipróbálható. Ha még egy kis izgalmat csempésznél a fogásba, akkor a kenyérszeleteket érdemes kicsit megpirítani, mielőtt rétegeznéd a tepsiben. A sajtból is használhatsz kétfajtát, érződni fog a finomságon.

A rakott kenyér nagyon laktató, ahol sok a gyerek, ott érdemes elkészíteni. Ha épp a kicsik játszótársai is nálatok vendégeskednek, akkor is szuper választás a sajtban gazdag rakott kenyér.

Sonkás-sajtos rakott kenyér

Sonkás-sajtos rakott kenyér ct2

Hozzávalók 6 személyre

  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 csomag (750 g) szendvicskenyér
  • 20 dkg sonka
  • 25 dkg sajt
  • 4 darab tojás
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Egy közepes méretű tepsit vagy jénait kenjünk ki vajjal, majd helyezzünk bele annyi kenyérszeletet, amennyi egy rétegben elfér. Ezután a kenyérszeletek tetejére tegyünk sonkaszeleteket, a sonkát pedig szórjuk meg a reszelt sajt felével, majd fedjük kenyérszeletekkel a tölteléket. (Ha az alapanyagok engedik, akkor még egy emeletet építsünk.)

A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a tejet, tejfölt és a fűszereket, majd keverjük össze. Ezután öntsük a tojásos keveréket a kenyérszeletekre, a tetejét pedig szórjuk meg a reszelt sajt másik felével.

A rakott kenyeret toljuk az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük