Gyors, spenótos tészta mediterrán módra: aszalt paradicsommal dúsítsd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A klasszikus mediterrán ételbe spenótot is csempészhetsz, így egy könnyed, mégis vitamindús fogás lesz a jutalmad.
Ha eleged van a főzelékből, akkor ez az étel kitűnő módja a spenót felhasználásának. Nem igényel különösebb előkészületet, akkor meg főleg nem, ha konyhakész bébispenótot használsz: csak bontsd ki a csomagolást, tépkedd le a hosszabb szárakat, és már mehet is az edénybe. Ha piacról szerzed be a kifejlett spenótot, akkor alaposan, többször is mosd át, mert a porszemcsék hajlamosak megülni a növény redőiben, és kellemetlen lehet, amikor ráharapsz egy adagra.
Póréhagyma helyett vöröshagymát is használhatsz, szerintem azonban az olyan ételekben, ahol nem fontos az erős hagymás íz, jobb választás az enyhébb, háttérbe húzódó aroma.
Az olaszos ételeknek nagyon jól áll az olívaolaj, a tésztákat meg kifejezetten ajánlott bő olajjal készíteni, mert a kellemes ízhatás mellett abban is segít, hogy a tészta hidratált maradjon, és néhány óra elteltével ne szívja magába az összes szószt.
Spenótos-aszalt paradicsomos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g farfalle száraz durumtészta
- 5 ek olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 szál póréhagyma
- 300 g bébispenót
- 100 ml víz
- 100 g aszalt, fokhagymás paradicsom
- 2 tk oregánó
- 1 tk kakukkfű
- 200 ml kókuszkrém
- 100 ml növényi ital
- 100 ml víz a tészta főzővizéből
- 1 csokor apróra vágott friss bazsalikom
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
Forraljunk fel kb. 2,5 liter vizet, és kevés sóval főzzük ki a tésztát.
Az apróra vágott fokhagymát és a vékony szeletekre karikázott póréhagymát 3 perc alatt dinszteljük meg az olívaolajon, és adjuk hozzá az előkészített spenótot. 100 ml vízzel pároljuk 4-5 percig, hogy a spenót megfonnyadjon, és adjuk hozzá a közepes darabokra vágott aszalt paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá az oregánót és a kakukkfüvet.
Öntsük fel a kókuszkrémmel és a növényi itallal, és forraljuk fel a keveréket.
Adjuk hozzá a megfőtt tésztát, és kanalazzunk 1-1,5 decit a főzővízből, majd alaposan keverjük össze a szósszal. A főzővíz keményítőben gazdag, így segít egy krémesebb állag elérésében. A tésztát további 5 percig főzzük, 2-3 alkalommal megkeverve, nehogy odaragadjon. Szórjuk rá a feldarabolt friss bazsalikomot, forgassuk át, és tálalhatjuk is.
Tipp: én a legtöbb ételhez szeretek kókuszkrémet és kókuszitalt használni, mert ezek a legzsírosabbak, így ezek állnak a legközelebb a tehéntejhez. Ne aggódj, erős fűszerezés mellett semmit sem fogsz érezni a kókusz ízéből!
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors