Ízletes rizses egytálétel csirkecombbal: csípősen az igazi az indiai recept
A biryani kedvelt indiai fogás, tápláló rizses egytál, melyet hússal és vegetáriánus formában is készítenek.
A spenótos rizs, avagy a palak pulao indiai recept alapján készül, rengeteg illatos fűszerrel, mint a gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg. A rizs – lehetőség szerint basmati – spenótpürével fő készre, így átveszi a zöldség színét és ízét is.
Hiába csak egy köretről van szó, nagyon tápláló, főleg, ha még tovább gazdagítod: a kész rizsbe keverhetsz pirított kesudiót, paneert, avagy indiai sajtot, mazsolát, amit csak szeretnél.
Mivel egész fűszerekkel készül a recept, a kész rizsből könnyedén kiszedheted őket, így nem lesznek zavarók a köretben.
A rizst mossuk át, majd tegyük bő hideg vízbe, hagyjuk ázni.
Amíg ázik a rizs, mossuk meg alaposan a spenótot, csöpögtessük le, vágjuk durvára. A chilit vágjuk karikákra, a fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le.
Tegyük a spenótot, a chilit, a gyömbért és a fokhagymát aprítógépbe, pürésítsük le.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az egész fűszereket, majd amikor illatoznak, mehet rá a vékonyra szelt hagyma. Addig dinszteljük, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a spenótpürét, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd.
Öntsük fel a vízzel. Amikor forr, adjuk hozzá a rizst, sózzuk. Újraforrástól számítva 12-15 percig főzzük, míg puha nem lesz. Ha kész, kapcsoljuk le a lángot, fedjük le a lábast, hagyjuk 10 percig állni.
Utána villával lazítsuk, citromlével ízesítsük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu