Krémes ricottával és spenóttal töltött tekercs: leveles tészta az alapja

Nyomtatás
ricottas-spenotos-tekercs2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebből a leveles tésztás tekercsből nem fog hiányozni a hús, a spenót és a ricotta szuper párost alkotnak, könnyed, frissítő, mégis laktató lesz a nasi.

Mindig jó, ha van a fagyasztóban leveles tészta, hiszen számtalan édes és sós étel készíthető belőle. Van, amelyik egészen egyszerűen készül, más időigényesebb: az alábbi recept a kettő között helyezkedik el, kell vele picit dolgozni, de gyerekjáték az elkészítése. 

A spenóthoz szinte bármilyen tejtermék jól passzol, tejszínnel főzve is mennyei, de ricottával is érdemes kipróbálni. A zöld leveles mellé kötelező a hagyma és a fokhagyma, utóbbit bátran adagold, ha szereted.

Hogy a töltelék ne legyen túl folyós, a spenótot nyomkodd ki, majd addig párold, míg az összes folyadék eltűnik alóla. Ha biztosra akarsz menni, tojást is keverj a töltelékbe, szuper összetartó erőként működik, szépen összeáll majd a sütőben.

Spenóttal és ricottával töltött tekercs

spenotos-ricottas-tekercs

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 250 g leveles spenót (mirelit)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 120 ml alaplé
  • 500 g ricotta
  • 50 g parmezán
  • 2 db tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 lap leveles tészta
Recept idők

Elkészítés:

A mirelit spenótot olvasszuk ki, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, ha szükséges, vágjuk kis darabokra. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára, az sem baj, ha itt-ott megpirul. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc után a spenótot. Fűszerezzük szerecsendióval, majd öntsük fel az alaplével, oldjuk fel vele az esetlegesen leragadt hagymadarabokat/pörzsanyagot. Alacsony lángon főzzük 5 percig, míg az alaplé teljesen elpárolog. A keveréket szedjük egy tálba, hagyjuk hűlni 10 percig. Ha szükségesnek látjuk, nyomkodjuk még ki belőle a nedvességet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Adjuk a spenótos-hagymás alaphoz a ricottát, a reszelt parmezánt és egy tojást. Sózzuk, borsozzuk a keveréket. Szedjük 6 részre.

Készítsük magunk elé az egyik levelestészta-lapot, ha még nincs kinyújtva, nyújtsuk ki 30x30 centisre. Vágjuk hosszában félbe, majd az így kapott csíkok közepébe kanalazzunk 1-1 adag tölteléket hosszában. Járjunk el így a maradék tésztával és töltelékkel is.

A maradék 1 tojást verjük fel. Kenjük le vele mind a 6 tésztacsík egyik szélét. A tésztacsíkok tojással lekent felét borítsuk rá a töltelékre, hogy befedje, a szélek alul találkozzanak. Így a végére 6 betöltött rudat kapunk.

Kenjük le a rudakat kívülről is tojással, majd vágjunk minden rudat 4 egyenlő részre. Tegyük a betöltött tekercseket az előkészített tepsire, majd toljuk a sütőbe.

25-30 percig süssük őket, majd hagyjuk pihenni pár percig, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon