Roppanós savanyú káposzta házilag: igazi vitaminbomba az őszi, téli napokra
A savanyú káposzta C-vitaminban gazdag, érdemes nyersen fogyasztani, de főzésnél és sütésnél is hasznát lehet venni.
Újabban egyre népszerűbbek a zöldségsteakek, ilyen a karfiolsteak vagy a káposztából készült. A káposztás egyszerűen és néhány hozzávalóból összedobható.
A receptben az alap só, bors mellé fokhagyma-granulátum és fűszerpaprika kerül, de kömény is elfér rajta, vagy chilipehely, és még curry-fűszerkeverékkel is kipróbálható. Ennyivel azonban nem ér véget a káposzta cifrázása: szórd meg bátran egy kevés zsemlemorzsával, úgy ropogósabb lesz, vagy reszelt sajttal. Húsimádók szalonna- vagy kolbászkatonákat is süthetnek a zöldségen.
A sült káposzta remek köret bármilyen hús mellé, de a magyar konyha kedvence, káposztás tészta is kivitelezhető belőle. A kész aranybarna káposztát darabold fel, majd forgasd egybe a tésztával.
A sérült leveleitől megszabadított káposztát vágjuk 1-2 ujjnyi vastag szeletekre.
A szeleteket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le kevés olajjal mindkét oldalán, és fűszerezzük sóval, borssal, fokhagyma-granulátummal, fűszerpaprikával, (magos mustárral).
Ezután toljuk a tepsit 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőnél a szeleteket fordítsuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu