Könnyed, fűszeres sült karfiolsaláta – Joghurttal kínálva lesz a legfinomabb
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Akár vegetáriánus életmódot folytatsz, akár megrögzött húsevő vagy, ezt a sült karfiolsalátát mindenképpen ki kell próbálnod.
A karfiol az egyik kedvenc zöldségem, amelyből nemcsak tápláló levest lehet készíteni, hanem csőben sütve, besamelmártással is nagyon finom. Apróra darálva, tojással keverve pizzaalapnak is tökéletes, úgy még a diétádba is beilleszthető. A karfiol, hacsak nem kevered össze kalóriadúsabb hozzávalókkal, igazi fogyókúrás zöldség.
Ha szereted a zöldségfasírtokat, karfiolból is készíthetsz tócsnit. Érdemes kipróbálnod a sütőben sült karfiolt is, egészen más, diós ízvilágot kap így. Készítheted egészben, de rózsáira szedve is, parmezánnal megszórva. Ez utóbbi hamarabb is készül el.
Az alábbi egészen különleges ízvilágú salátához is először sütőben sül a zöldség, kiegészülve a szintén nagyon egészséges csicseriborsóval.
Sült karfiolsaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- 250 gramm csicseriborsó
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1.5 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál citromlé
- 150 milliliter joghurt (natúr)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A joghurtot keverjük össze egy csipet fokhagymaporral.
A karfiolt szedjük rózsáira, és tegyük sütőpapírral letakart tepsire. A csicseriborsóról öntsük le a levét, öblítsük át, majd tegyük a karfiol mellé. Szórjuk meg pirospaprikával, római köménnyel, fokhagymaporral, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Forgassuk át, hogy mindenhol bevonják a karfiolt és a csicseriborsót a fűszerek és az olívaolaj.
Süssük 25 percig, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Keverjük össze az összevágott petrezselyemmel, majd tegyük egy tálra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Locsoljuk rá a joghurtot, csepegtessünk rá citromlevet. Azonnal ehetjük is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors