Sült zellerpüré - Izgalmas, könnyű és szénhidrátszegény alternatíva krumpli helyett
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A zeller a konyha földönkívülije, csak levesbe főzzük, pedig sokkal több lehetőség rejlik benne, most például krumplipürét helyettesít.
Nagyon sok utálója van a zellernek, pedig markáns, erős íze és illata nem csak a húslevesnek kötelező eleme, de ezerféleképpen szolgálhat minket a konyhában. A zellerkrémlevest sokan szeretik, különösen, ha a harsány ízt körtével lágyítjuk. Csináltunk már belőle hasábburgonya helyett sült zellert, de ugyanezen a vonalon maradva a pürét is simán helyettesítheti.
Érdemes adni neki egy esélyt
Akinek elsőre ez a megoldás túlzottan erős, cserélje le csak a krumpli felét zellerre. A hatás már így is óriási lesz, sokkal könnyebb állagú köretet kapunk, aminek lesz egy kis friss íze.
Ez a recept viszont még határozottabban állt a dologhoz, és száz százalékban zellerből készült a püré. A krémes állagot tejszínnel - igazi, zsíros, teljes tejszínnel értük el, de aki nem eszik tejterméket, az is elkészítheti a hasonló állagú kókuszkrémek egyikével.
Mindenféle húsétel mellé szuper köret, de jól kiegészíthet vega főételeket, gombás, sült zöldséges fogásokat is.
Sült zellerpüré
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm zellergumó
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- 1 deciliter tejszín
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk - az ebben a cikkben leírt módszerrel a legegyszerűbb. Kisebb darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lecsepegtetjük olajjal, sózzuk és a forró sütőbe toljuk. Körülbelül fél óra alatt puhára sütjük.
Tálba tesszük, adunk hozzá tejszínt és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha turmixgépünk van, azzal is működik, sőt, aprítógépben is elkészíthető.
Fotók: Ács Bori/Sóbors