
Mediterrán, nyári lencsesaláta: fehérjedús ebéd 20 perc alatt
Ez a csupa zöldség mediterrán lencsesaláta az egyik legjobb választás, ha egy tápláló húsmentes nyári ebédet keresel.
Ropogós tésztaalap, rajta napérlelte paradicsom, édeskés grillezett paprika, szaftos cukkini, egy kis lila hagyma, enyhén pirult gomba és egy csipet friss bazsalikom.
Ez a pizza telitalálat egy meleg nyári napon, legyen szó ebédről a teraszon vagy egy könnyű vacsoráról a kertben. Könnyed, mégis laktató, ráadásul vegetáriánus.
Bátran variálhatod rajta a zöldségeket, sőt, ha valami különlegességre vágysz, akkor a szezonális gyümölcsöket se felejtsd el: kerülhet rá barack vagy akár füge is. És a grillezés maradéka is azonnal új életre kel ezen a ropogós tésztán.
A tésztához a lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a joghurtot, az olívaolajat és a langyos vizet apránként, és dagasszunk lágy tésztát. Az elkészült tésztát takarjuk le konyharuhával, és 40 perc alatt, meleg helyen kelesszük a duplájára.
A cukkinit, a paprikákat, a lila hagymát és a gombát tetszőlegesen szeleteljük fel, és fektessük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük tetszés szerint. 200 fokos sütőben, nagyjából 15-20 percig süssük.
A tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük a sütőformára. Annak érdekében, hogy magasabb széle legyen, válassszunk olyan formát, amelynek pereme van.
A tásztára kanalazzuk rá a sült zöldségeket, a koktélparadicsomokat, tetszés szerint reszelhetünk rá sajtot vagy feldobhatjuk egy kis fetával. 10-15 perc alatt süssük készre.
A végén szórjuk meg friss bazsalikommal.
Fotók: Getty images
@sobors.hu