Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

1
Nyomtatás
paradicsomos-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szinte semmi munkával készül a paradicsomos tészta, a sütőben érnek össze az ízek, neked csak össze kell keverned mindent.

Bár paradicsomos tésztát készíteni amúgy sem nagy ördöngösség, az alábbi verzió után még mosogatnod sem kell, ugyanis minden egy edényben, pontosabban tepsiben készül. 

A recept nagyon egyszerű, egy sima paradicsomos szószt kap a tészta, ebben puhul és fő meg a sütőben. Hogy kicsit különlgesebb legyen, sajtos besamelt kap a nyakába, ezzel sül készre, és ráadásként még mozzarella is pirul a tetején. 

Sütőben sült paradicsomos tészta

paradicsomos-teszta2

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 500 g tészta
  • 650 ml bazsalikomos paradicsomszósz
  • 900 ml víz
  • 60 g sűrített paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 15 dkg mozzarella

Szósz:

  • 60 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 g liszt
  • 370 ml tej
  • 30 g parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Egy nagy, széles, legalább 4,5 liter űrtartalmú jénaiba tegyük bele a tésztát (nem kell előre megfőzni), keverjük össze a paradicsomszósszal, a vízzel, a sűrített paradicsommal, hagymákkal és a fűszerekkel. Fedjük le a tálat, majd toljuk a sütőbe 40 percre. Félidőben keverjük, forgassuk át, hogy a tészta nehogy a tál aljára ragadjon.

Amíg sül a tészta, készítsük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát. Fél percig pirítsuk, majd szórjuk rá a lisztet. Keverjük egybe, majd 1 perc után fokozatosan öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik, és közben adjuk hozzá a fűszereket és a parmezánt is.

Ha sűrű, húzzuk le a tűzről, és öntsük a sült tészta tetejére. Szórjuk rá a reszelt mozzarellát is, és toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre, míg szépen megpirul a sajt.

Hagyjuk picit hűlni, mielőtt kínálnánk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon