![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
A 8 legjobb paradicsomos recept - Az egyszerű szósztól a laktató főételig
Nyáron az igazi a paradicsom, édes és lédús, egy szelet vajas kenyeret is mennyeivé varázsol.
Bár paradicsomos tésztát készíteni amúgy sem nagy ördöngösség, az alábbi verzió után még mosogatnod sem kell, ugyanis minden egy edényben, pontosabban tepsiben készül.
A recept nagyon egyszerű, egy sima paradicsomos szószt kap a tészta, ebben puhul és fő meg a sütőben. Hogy kicsit különlgesebb legyen, sajtos besamelt kap a nyakába, ezzel sül készre, és ráadásként még mozzarella is pirul a tetején.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Egy nagy, széles, legalább 4,5 liter űrtartalmú jénaiba tegyük bele a tésztát (nem kell előre megfőzni), keverjük össze a paradicsomszósszal, a vízzel, a sűrített paradicsommal, hagymákkal és a fűszerekkel. Fedjük le a tálat, majd toljuk a sütőbe 40 percre. Félidőben keverjük, forgassuk át, hogy a tészta nehogy a tál aljára ragadjon.
Amíg sül a tészta, készítsük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát. Fél percig pirítsuk, majd szórjuk rá a lisztet. Keverjük egybe, majd 1 perc után fokozatosan öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik, és közben adjuk hozzá a fűszereket és a parmezánt is.
Ha sűrű, húzzuk le a tűzről, és öntsük a sült tészta tetejére. Szórjuk rá a reszelt mozzarellát is, és toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre, míg szépen megpirul a sajt.
Hagyjuk picit hűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu