
Puha sütőtökfasírt sütőben sütve – Olajszag nélkül készül az egészséges fogás

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Így készül az indiai zöldségfasírt: cukkinis változatot mutatunk

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni
Készíts minél többféle fogást sütőtökből, amíg tart a szezon, kevés egészségesebb zöldséget ehetsz télen.
A sütőtök igazi megmentő a hideg, ingerszegény hónapokban, nemcsak édes ízével kényeztet, hanem nagyon egészséges is. Többek között C-vitaminban gazdag, amelyre ezekben a hónapokban különösen nagy szükség van. Ezenkívül antioxidánsokban is bővelkedik, és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
A legtöbbször csak sütőben megsütik, ehhez itt olvashatsz tanácsokat. Ha nem fogy el azonnal, akkor is nagyon sokféleképpen fel tudod használni, csak pürésítsd le, és máris szuper alapanyag kekszhez, pitéhez vagy muffinhoz. Természetesen a krémleves az egyik legnépszerűbb felhasználási formája, amely igazi laktató, melengető fogás. Ha pedig szereted a tésztaételeket, próbáld ki szósznak is, a tök mellé nagyon jól illik a selymes mascarpone.
A fasírtrajongók pedig mindenképpen készítsék el ezt a receptet, a sütőtökös változat sütőben készül, így nem is fog tocsogni az olajban.
Sütőtökfasírt

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 3 darab tojás (M-es)
- 300 gramm reszelt sajt (gouda)
- 1 teáskanál currypor
- 1 teáskanál koriandermag
- 140 gramm liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg, erre itt találunk egy nagyon jó és bevált módszert. Süssük meg, hagyjuk kihűlni, majd pürésítsük.
A fokhagymát nyomjuk össze, majd adjuk a püréhez, és keverjük hozzá a tejfölt, a tojást, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a curryt és a koriandert is. Szitáljuk bele a lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsünk pogácsákat, kicsit lapogassuk le őket. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket olajjal, és süssük 20 percig, amíg szépen meg nem pirulnak.
Fotó: Getty Images