Isteni sütőtökös pizza őszre: a tészta és a szósz is házilag készül

sutotokos-pizza
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sütőtökből számtalan ételt készíthetsz, még pizzaszószként is megállja a helyét, próbáld ki ezt a szuper receptet!

Bár vegetáriánus, valódi ízbomba ez a pizza, az édeskés sütőtök, a karamellizált hagyma, a chili és a sajt kombinációja mennyei. Igaz, nem egy ötperces recept, főleg, ha a tésztát és a sütőtökpürét is házilag készíted, viszont mindkettőt előkészítheted már előző este, így másnap csak a sütéssel lesz dolgod.

Amennyire egyszerű alapanyagokból áll össze a pizza, annyira finom és különleges, a technika és a fűszerezés a kulcsa mindennek. A sütőtök és a karamellizált hagyma édességét valamilyen sós kiegészítővel ellensúlyozhatod, akár fetát is szórhatsz a tésztára.

Ha időt spórolnál, természetesen a bolti tészta és püré használata sem ördögtől való.

Sütőtökös pizza

sutotokos-pizza2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk chilipehely
  • ízlés szerint só, bors
  • 200 g sütőtökpüré
  • 150 g gouda
  • 250 g pizzatészta
  • opcionális feta sajt
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a pizzatésztát e szerint a recept szerint. Mérjünk ki belőle kb. 250 grammnyi tésztát.

Készítsük el a sütőtökpürét: ha nem boltit használunk, süssük puhára a tököt, majd egy 1-2 ek. vízzel pürésítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Míg sül a tök, karamellizáljuk a hagymát: ehhez pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe, végül hajszálvékony szeletekre. Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Folyamatos kevergetés mellett addig dinszteljük, míg puha és aranybarna nem lesz. Ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Ez kb. 20-30 percig is tarthat.

Mikor már kész a hagyma, keverjük bele a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, chilivel ízesítsük. Keverjük egybe, majd 1 perc után húzzuk le a tűzről.

Melegítsük elő a sütőt 240-250 fokra. Ha tudjuk, magasabbra is lehet.

A tésztát lisztezett felületen, olajos kézzel húzzuk, formázzuk egy kb. 25-30 centis körré úgy, hogy egy kis pereme legyen. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

A sütőtökpürét oszlassuk el a tésztán, de a széleket hagyjuk szabadon. Kanalazzuk rá a karamellizált hagymát, majd szórjunk rá gouda sajtot.

Toljuk a sütőbe 8-10 percre, míg az alja aranybarna nem lesz. (Ha magasabb fokon sütjük, kevesebb idő is elég neki.)

Szeletekre vágva kínáljuk. Ha valamilyen sós ellensúlyra vágyunk, feta sajttal is szórjuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon