Őszi, szőlős focaccia dióval és feta sajttal - Kívül ropogós, belül foszlós

szőlősfocaccia2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A focaccia őszi változata is mindenkit levesz majd a lábáról, kékszőlővel készítve igazán különleges lesz.

A focaccia, vagyis az olasz lepénykenyér akkor jó, ha kívül aranybarna és ropogós, belül pedig puha, foszlós, szép buborékos. Ezt a tészta hosszú ideig tartó pihentetésével lehet elérni, kevés élesztő kell bele, viszont legalább egy éjszakát - minimum 12 órát - kell keleszteni. 

Az élesztő mellé nem árt egy kis cukor, de mézet is lehet használni. Lisztből 00-ás változatot érdemes választani, én direkt pizzához és focacciához valóval készítettem, de az sem követ el hibát, aki sima búzalisztből süti.

A kékszőlő, a dió és a feta- vagy kecskesajt nagyon jól harmonizálnak egymással, egyszerre édes és sós a végeredmény. Egyedül arra kell vigyázni, hogy a tésztát ne süsd túl, mert könnyen kiszáradhat, akkor pedig kőkemény lesz a focaccia.

Szőlős focaccia

szőlősfocaccia

Hozzávalók 1 darabhoz:

Focaccia:

  • 400 gramm pizzaliszt (00-ás liszt)
  • 3 deciliter langyos víz
  • 0.5 teáskanál porélesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj

Feltét:

  • 300 gramm kékszőlő
  • 60 gramm dió
  • 60 gramm feta sajt
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízben keverjük el a porélesztőt és a mézet. Szitáljuk bele a sót és a lisztet, majd öntsük hozzá az olajat is. Fakanál segítségével keverjük össze, majd kézzel is segítsünk rá, míg össze nem áll a tészta. Takarjuk le, majd hagyjuk egy éjszakát (legalább 12 órát) pihenni. 

A szőlőszemeket mossuk meg, csöpögtessük le. A diót vágjuk durvára. Az összeaprított diót pirítsuk meg egy száraz serpenyőben pár perc alatt, vigyázzunk, oda ne égjen. 

Egy nagy sütőlapot (40x30 cm) béleljünk kis sütőpapírral, öntsünk rá egy kis olívaolajat, kenjük el rajta. A megkelt tésztát borítsuk a lapra, egyengessük el, húzzuk szét a kezünkkel - olajozzuk be a kezünket, hogy ne ragadjon hozzá -, míg fel nem veszi a tepsi méretét. Szórjuk rá a szőlőt és a diót, picit nyomkodjuk őket a tésztába. Takarjuk le, majd hagyjuk fél órát pihenni.

A sütőt melegítsük elő 240 fokra.

Toljuk a tésztát a sütőbe, addig süssük, míg aranybarna nem lesz a széle, a gyümölcs pedig bugyogni nem kezd, kb. 20-25 percig.

Ha kész, hagyjuk picit hűlni, majd morzsoljunk rá feta sajtot. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük