Tejfölös gombaleves friss kakukkfűvel: egyszerű alapanyagokból isteni végeredmény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szerintem a gomba levesként készítve a legfinomabb - legyen szó krémlevesről, a paprikás, csipetkés verzióról, az ázsiai változatról vagy erről az egyszerű tejfölös receptről.
Első olvasásra lehet, hogy soknak tűnik az 1 kilogramm gomba, de higgyétek el, nem az. Ebbe a levesbe ugyanis csak és kizárólag gomba kerül, nincs benne más zöldség, ráadásul a párolás közben a felére esik majd össze. Ha mégis sokalljátok, egy részét répára vagy fehérrépára cserélhetitek, vagy szaggathattok hozzá házi készítésű csipetkét is.
A leves alapja a tej és a tejföl, de mint mindent, ezt is elkészíthetitek laktózmentesen. A tejfölt ugyanis nem kötelező belefőzni a levesbe, elég a tálalásnál rákanalazni, tehát akár el is hagyható, a tej helyett pedig nyugodtan használjatok növényi tejet, a kókusz- és a mandulatej is jól illik hozzá.
Tejfölös gombaleves
Hozzávalók 6 személyre
- 2 darab vöröshagyma
- 500 gramm fehér csiperkegomba
- 500 gramm portobello gomba
- 6 szál kakukkfű
- 500 milliliter zöldségalaplé
- 500 milliliter tej
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 deciliter tejföl
Elkészítés:
A vöröshagymákat aprítsuk össze, majd egy kevés olajon vagy vajon kezdjük el dinsztelni.
Amíg készül a hagyma, vágjuk szeletekre a megtisztított gombákat. Adjuk az összeszeletelt gombát a hagymához, pár percig kevergessük. Mehet hozzá a friss, morzsolt kakukkfű is, így főzzük 10 percig, míg a gomba levet nem ereszt és össze nem esik.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot és a fokhagymaport. A keményítőt keverjük el pár evőkanál alaplében, majd öntsük a gombára a többi alaplével és a tejjel együtt. Így főzzük 15-20 percig.
Az utolsó pár percben keverjük bele a tejfölt is. (Ha nem szeretnétek belefőzni a tejfölt, a tálalásnál is hozzáadhatjátok.) Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images