Tejfölös sárgaborsó-krémleves: liszt nélkül is sűrű lesz

Tejfölös sárgaborsókrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sárgaborsó-krémleves a tejföltől ellenállhatatlanul selymes textúrát kap, és a karakteres fokhagyma is nagyon jól áll neki.

A sárgaborsó igen értékes és változatos alapanyag, nem csak főzelék kerülhet belőle az asztalra. Pompás levesek, kencék és tartalmas egytálételek is készülhetnek belőle, melyeket érdemes felfedezni.

Így még finomabb lesz!

A szerény leves alaplével felöntve lesz igazán finom, de sonka vagy valamilyen füstölt hús főzőlevét is használhatod, úgy még ízletesebb lesz. A leves állaga tetszés szerint alakítható, teljesen simára is lehet turmixolni, de az is jó, ha néhány merőkanálnyit pürésítesz csak. Ennyi is elég, hogy sűrű, krémes legyen a textúrája. A fokhagyma helyett vagy mellett pedig babérlevéllel, köménnyel, majoránnával, szerecsendióval vagy korianderrel is izgalmassá teheted a levest.

Tejfölös sárgaborsó-krémleves

Tejfölös sárgaborsókrémleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 6 dl víz vagy alaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • 300 g tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A sárgaborsót egy éjszakára áztassuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, majd másnap folyó víz alatt mossuk át a hüvelyest.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a sárgaborsót és a vízzel öntsük fel.

A levest főzzük forrásig, közben fűszerezzük sóval és borssal. Ezután vegyük lejjebb a lángot, és főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak a borsószemek.

A tejfölt mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a leves főzővizéből 2-3 merőkanálnyit.

Amikor megpuhult a sárgaborsó, botmixer segítségével turmixoljuk simára (darabosan is lehet hagyni), és csurgassuk hozzá a tejfölt, majd főzzük 2-3 percig.

Az elkészült levest kínáljuk friss, finomra aprított petrezselyemmel, krutonnal, pirított sonkakockákkal vagy kolbászmorzsával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük