
Kiadós tárkonyos gombaleves: tartalmas egytálétel kevés munkával
Az ízletes raguleves hússal, sok zöldséggel és kétféle gombával készül, kifejezetten jólesik a hideg napokon.
A magyaros ízvilágú leves nagyon laktató, amivel akár két napra is tervezhetsz. A legjobb, ha zsenge zöldségeket teszel bele, friss karalábét, répát és borsót, de mirelit zöldborsóval is működik a recept. Én sertéshússal készítettem el, de csirkével is tökéletes!
Az ízek kedvéért egy darab paradicsom és paprika is kerülhet a levesbe, zöldborsó helyett pedig zöldbabbal is tökéletes, és tejszínnel is kipróbálhatod.
A zöldborsó-raguleves nagyon laktató, köszönhetően a húsnak és a krumpligombócnak: nincs utána szükség második fogásra, de egy kis palacsintára, fánkra vagy pogácsára senki nem fog nemet mondani!
Krumpligombóc:
A megtisztított krumplit vágjuk egyforma méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és törjük simára sóval, borssal, vajjal, tejföllel, majd tegyük félre és hagyjuk, hogy kihűljön. A kihűlt masszához adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet (10-15 dkg körülbelül), amennyit a tészta felvesz. A lényeg, hogy szépen és könnyedén lehessen formázni.
Leves:
A zöldségeket készítsük elő, a megtisztított hagymát vágjuk finomra.
A karalábét, fehér- és sárgarépát tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.
Ha újborsóval dolgozunk, pucoljuk meg.
Vegyünk elő egy nagy lábast, majd forrósítsunk kevés olajat, dobjuk rá az előkészített hagymát és dinszteljük üvegesre. Keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a felkockázott húst. A húst pirítsuk 10-15 percig, közben fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.
Ezután adjuk hozzá az előkészített karalábét, fehérrépát, sárgarépát és a borsót. A húst és a zöldségeket 3-4 percig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük a levest addig, amíg minden alapanyag megpuhul.
Ezután dobáljuk a levesbe a gombócokat és főzzük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a tejfölt és főzzük rottyanásig. Az elkészült levest friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu