Zöldborsó-raguleves krumpligombóccal: tejföllel az igazi

6
Nyomtatás
Tejfölös zöldborsó-raguleves krumpligombóccal cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldborsó-raguleves nagyon tartalmas, finom étel, ami után nincs szükség második fogásra.

A magyaros ízvilágú leves nagyon laktató, amivel akár két napra is tervezhetsz. A legjobb, ha zsenge zöldségeket teszel bele, friss karalábét, répát és borsót, de mirelit zöldborsóval is működik a recept. Én sertéshússal készítettem el, de csirkével is tökéletes!

Így is lehet

Az ízek kedvéért egy darab paradicsom és paprika is kerülhet a levesbe, zöldborsó helyett pedig zöldbabbal is tökéletes, és tejszínnel is kipróbálhatod.

A zöldborsó-raguleves nagyon laktató, köszönhetően a húsnak és a krumpligombócnak: nincs utána szükség második fogásra, de egy kis palacsintára, fánkra vagy pogácsára senki nem fog nemet mondani!

Tejfölös zöldborsó-raguleves krumpligombóccal

Tejfölös zöldborsó-raguleves krumpligombóccal ct

Hozzávalók 6 személyre

Krumpligombóc:

  • 30 dkg krumpli
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • szükség szerint búzaliszt

Leves:

  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg fehérrépa
  • 30 dkg sárgarépa
  • 80 dkg zöldborsó
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 70 dkg sertéscomb
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál tárkony
  • 3 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Krumpligombóc:

A megtisztított krumplit vágjuk egyforma méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és törjük simára sóval, borssal, vajjal, tejföllel, majd tegyük félre és hagyjuk, hogy kihűljön. A kihűlt masszához adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet (10-15 dkg körülbelül), amennyit a tészta felvesz. A lényeg, hogy szépen és könnyedén lehessen formázni.

Leves:

A zöldségeket készítsük elő, a megtisztított hagymát vágjuk finomra.

A karalábét, fehér- és sárgarépát tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.

Ha újborsóval dolgozunk, pucoljuk meg.

Vegyünk elő egy nagy lábast, majd forrósítsunk kevés olajat, dobjuk rá az előkészített hagymát és dinszteljük üvegesre. Keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a felkockázott húst. A húst pirítsuk 10-15 percig, közben fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.

Ezután adjuk hozzá az előkészített karalábét, fehérrépát, sárgarépát és a borsót. A húst és a zöldségeket 3-4 percig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük a levest addig, amíg minden alapanyag megpuhul.

Ezután dobáljuk a levesbe a gombócokat és főzzük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a tejfölt és főzzük rottyanásig. Az elkészült levest friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon