Kiadós tejszínes csirkeleves: ezután nincs szükség második fogásra

Tejszínes csirkeleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jól megpakolt leves ízekben gazdag, igazi lélekmelengető fogás, mely a hűvös őszi napokon a testet is felmelegíti.

A magyar konyha híres a finom leveseiről, ilyenkor ősszel pedig örömmel vesszük elő a gazdag, tápláló recepteket, melyek télen is részesei az étkezésnek.

Így még finomabb!

A leves az én családomban mindig nagy sikert arat, különösen a tejszínes, csirkehússal és zöldségekkel gazdagított változatok. Van egy igazán különleges családi receptem, mely csirkehúsban gazdag. Hogy minél finomabb legyen, egész csibéből érdemes főzni, amit alkatrészeire szedve piríts le, majd főzz a levesbe. Természetesen csak csirkemellből vagy -combból is működik a recept.

A zöldségek terén sem mottóm a szerénység, ősszel gomba is mehet a levesbe, akár kétfajta, mondjuk, laska és csiperke, de erdeigomba-keverék is elfér benne. Borsó helyett zöldbabot is használhatsz, és ha szeretnéd, házi galuskával is tartalmasabbá varázsolhatod a lélekmelengető fogást. Ha lehetőséged engedi, víz helyett alaplével öntsd fel a zöldségeket és a húst, vagy használj házi ételízesítőt.

Tejszínes csirkeleves

Tejszínes csirkeleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkehús (csirkemell vagy comb)
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 5 darab sárgarépa
  • 2 szál zeller zöldje
  • 1 csokor újhagyma
  • 40 dkg borsó
  • víz szükség szerint
  • 1 evőkanál tárkony
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg krémsajt
Recept idők

Elkészítés:

A csirkehúst fűszerezzük sóval és borssal, majd kevés olajon, mindkét oldalán pirítsuk 8-10 percig. Ezután szedjük egy tányérra a húst, és tegyük félre.

A sárgarépát, zellert és újhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel ízlés szerint. Ezután dobjuk az edénybe - amelyikben a hús is sült - az előkészített zöldségeket a borsóval együtt. A zöldségeket pirítsuk 3 percig, majd adjuk hozzá a húst, és öntsük fel vízzel. Ezután fűszerezzük tárkonnyal a levest, főzzük puhára a sárgarépát és a húst.

Amikor a hús megpuhult, vegyük ki a levesből, villa és kés segítségével szedjük le a húst a csontról, vagy szedjük darabjaira, ha csirkemellet használtunk. A húst tegyük vissza a levesbe.

A tejszínt és a krémsajtot keverjük össze, majd adjunk hozzá a leves főzőlevéből 2-3 merőkanálnyit. Ezután a tejszínes keveréket adjuk a leveshez, és forraljuk egybe. Közben kóstoljunk, ha szükséges, fűszerezzük még sóval, borssal és tárkonnyal.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük