
Sűrű és laktató karfiolleves: házi csipetke és tejföl gazdagítja
A szép fehér rózsáiról ismert karfiol szénhidráttartalma csekély, viszont bővelkedik C-vitaminban, és ami a legfontosabb, ízletes ételek készülhetnek belőle.
A karfiol csodás zöldség, próbáld ki rántva, fehér mártással nyakon öntve, vagy tálalj belőle egy kiadós levest. A karfiolleves több recept szerint kipróbálható, érdemes magyaros változatban is elkészíteni, vagy kicsit franciásan, krémleves formájában.
Lehet ez a leves még tartalmasabb: dobd fel csirkemellkockákkal! Ha így tennél, akkor a dinsztelt hagymára dobd rá a húst, és pirítsd addig, amíg színt kap, utána jöhetnek a zöldségek. Zöld is elfér még a levesben, adj hozzá petrezselymet vagy spenótot.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd folyó víz alatt mossuk át.
A krumplit, sárgarépát és fehérrépát tisztítsuk meg és tetszés szerint vágjuk fel.
A hagymát is tisztítsuk meg és vágjuk finomra.
Az előkészített hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá az előkészített karfiolt, krumplit, sárgarépát és fehérrépát. Kicsit pirítsuk a zöldségeket, közben fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és szerecsendióval.
Ezután öntsük fel vízzel és főzzük addig, amíg megpuhulnak a zöldségek, majd adjuk hozzá a tejszínt és rottyanásig főzzük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu