A rohanós napok megmentője a házi paradicsomszósz: konzervből 15 perc alatt kész
Jól variálható és gyorsan elkészül a házi paradicsomszósz, melyből izgalmas tésztás és húsos fogásokat készíthetsz.
20 percen belül kész ez az isteni paradicsomszósz, amelyet tejszín és tej tesz selymessé. Utóbbiak lágyítanak a paradicsom savasságán, és krémesítik a szószt. Hogy még finomabb legyen, a parmezánt se spórold ki belőle, és bazsalikommal is érdemes feldobni. Ha kedveled a csípőset, chilit is keverhetsz bele.
Az alábbi mennyiség nagyjából 400 gramm tésztához elegendő, de nyugodtan lazíthatod a szószt a tészta főzővizével is. Ha rögtön kínálod, még melegen forgasd egybe a választott tésztával, de ha csak később tálalnád, ne keverd össze a kettőt.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a paradicsommal, a tejszínnel és a tejjel, majd keverjük bele a parmezánt. Ha elolvadt a sajt, adjuk hozzá a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk a szószt. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük még 2-3 percig.
A kész szószt rögtön összeforgathatjuk főtt tésztával, vagy félre is tehetjük későbbre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu