Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején

23
Nyomtatás
tejszines-karfiol2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tejszínes-fűszeres szószban sül krémesre a karfiol, amelynek a sok-sok sajt a lelke, ebből érdemes minél többfélét használni.

Ha egy kicsit különlegesebb köretre vagy húsmentes vacsorára vágysz, ez a sajtos-tejszínes karfiol a tökéletes választás! A zöldség egy krémes, gazdag besamelben sül, a tetejét pedig kétféle pirult sajt borítja.

Amennyire finom, annyira egyszerű az elkészítése, úgyhogy bátran állj neki kezdőként is, sem a szósszal, sem a karfiollal nem lesz sok gondod. Hogy még krémesebb és gazdagabb legyen, a besamelt érdemes fele-fele arányban tejjel és tejszínnel főzni, de a fokhagymát, a szerencsendiót és a fehér borsot se hagyd ki belőle. 

A tejszínes karfiol tetejéről semmiképp se hagyd le a sajtot, mi mozzarellát és parmezánt használtunk, de chedarral és goudával is isteni lesz. 

Tejszínes-sajtos karfiol

tejszines-karfiol

Hozzávalók 6 adaghoz

Alap:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 150 g mozzarella sajt
  • 50 g parmezán
  • a tálaláshoz friss kakukkfű

Szósz:

  • 80 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. búzaliszt
  • 5 dl tej
  • 5 dl főzőtejszín (zsíros)
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
  • 3 ek. parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük kisebb rózsákra. A sajtokat reszeljük le.

A fokhagymát hámozzuk meg, fokhagymanyomóval zúzzuk össze.

Tegyünk fel melegedni egy lábasban sós vizet, majd főzzük benne al dentére a karfiolt. Szűrjük le.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat tegyük egy közepes méretű lábasba, majd olvasszuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc múlva a lisztet. Keverjük alaposan egybe, 1-2 percig pirítsuk.

Fokozatosan, lassú sugárban öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Ha elkevertük a tejet, ugyanígy adjuk hozzá a tejszínt is. Várjuk meg, míg elkezd gyöngyözni, közben folyamatosan keverjük. Ízesítsük szerecsendióval, sóval, borssal. 

Alacsony lángon addig főzzük, míg besűrűsödik, majd keverjük hozzá a parmezánt. Húzzuk le a tűzről.

Készítsünk elő egy 20x30 centis sütőtálat, majd oszlassunk el az alján 1 merőkanálnyi szószt. Erre jöhet a főtt karfiol egyenletesen eloszlatva, majd a maradék szósz. A tetejét szórjuk meg a kétféle sajttal.

Toljuk a sütőbe 20 percre, majd vegyük feljebb a hőfokot 200-ra, és süssük további 5 percig, míg szépen megpirul a sajt.

Melegen, kakukkfűvel megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon