
Szuperropogós, alakbarát pizza teljes kiőrlésű liszttel gyúrva – A pizzaszószt is házilag állítsd össze

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Krémes, majonézes coleslaw saláta: a káposzta darabolását is mutatjuk

6 szuper recept darált húsból: a töltött paprikától a rakottasokig

Sajtos, majonézes zöldborsósaláta: pirult szalonna gazdagítja

Mennyei citromos kókuszgolyó: rögtön dupla adaggal készítsd

Egytepsis, pácolt csirkemellfalatok: a körettel sem lesz gondod
Az egyszerű, elronthatatlan és javarészt teljes kiőrlésű lisztből készülő házi pizza receptje garantáltan mindenki tetszését elnyeri.
Biztosan te is azok közé tartozol, akik rendszeresen esznek pizzát, hiszen nem elég, hogy finom, házilag is nagyon könnyen elkészíthető. A tésztát gyorsan össze tudod állítani, annyi türelemre van csak szükséged, amíg megkel, és tetszés szerinti feltéttel mehet is a sütőbe.
Hagyományos recept rengeteg létezik, de ha vigyázol az alakodra, akkor a fehér liszttel érdemes csínján bánni. Kifejezetten szénhidrátszegény pizzát kókusz- és mandulalisztből is süthetsz, érdemes jó sok feltéttel megpakolni.
Ha nem vagy ennyire szigorú magadhoz, akkor használj teljes kiőrlésű lisztet, amellyel sokkal több rostot viszel be a szervezetedbe. Erre a változatra szalámi került feltétként, de igazából bármivel megpakolhatod, amit szeretsz.

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.
Teljes kiőrlésű pizza

Hozzávalók 1 darabhoz
Tészta:
- 115 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 gramm búzafinomliszt
- 130 gramm langyos víz
- 2 gramm instant élesztő
- 0.5 teáskanál só
Pizzaszósz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 3 gerezd fokhagyma
- 170 gramm paradicsompüré
- 440 milliliter paradicsompassata (vagy paradicsomlé)
- 1 evőkanál olasz fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- 1 teáskanál cukornak megfelelő édesítőszer
Pizzafeltét:
- 100 gramm házi pizzaszósz
- 40 gramm mozzarella (light)
- 40 gramm paprikás szalámi (chorizo)
Elkészítés:
Tegyük egy keverőtálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt, keverjük össze, majd lassan, fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, és alaposan dagasszuk ki. (Picit ragadós lesz, de a nyújtásnál vesz fel még lisztet.) Szórjuk meg a tetejét egy pici liszttel, és lefedve, meleg helyen kelesszük egy órát. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, formázzunk belőle gombócot és kelesszük még konyharuhával letakarva 20-30 percig.
Ha letelt az idő, attól függően, hogy vastagabb vagy vékonyabb tésztát szeretnénk, a kívánt méretre ellapogatjuk vagy nyújtjuk (kézzel vagy sodrófával). Tetszés szerinti feltéttel beborítjuk, és jó forró sütőben (maximum hőmérsékleten) készre sütjük, mintegy 10-12 perc alatt.
Közben készítsük el a pizzaszószt: forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a vöröshagymát, és közepes hőfokon pároljuk 4-5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, kicsit fonnyasszuk meg, körülbelül 1 perc alatt. Tegyük bele a paradicsompürét, a passatát, a fűszereket, keverjük jól össze. Forraljuk fel, majd tegyük takaréklángra, és főzzük készre 5-10 perc alatt.
Ebből a mennyiségből 2 bögrényi pizzaszósz lesz, ami a hűtőben nagyjából 1 hétig áll el.
Fotó: Ruzsovics Dorina