Szuper füstös vegán bacon: fehérjéből nem lesz hiány

4
Nyomtatás
Tempeh-bacon-sajat-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha kipróbálnád, milyen a bacon tisztán növényi hozzávalókból, akkor készítsd el ezt az intenzíven füstös ízű változatot, aminek tempeh az alapja.

Ez a tempehbacon egy igazi ínyencség, és akkor is megéri kipróbálnod, ha nem követsz növényi étrendet, hiszen mesésen aromás, a füstös ízének pedig képtelenség ellenállni. Elkészítésénél fontos, hogy a tempehcsíkoknak elegendő időt hagyj a pácban ázni, mert csak akkor lesz igazi az ízélmény.

Ha eddig ismeretlen volt számodra a tempeh, akkor érdemes megismerkedned vele. A tempeh nem más, mint egy fermentált szójababból készült élelmiszer, amely fehérjében és rostokban gazdag, és a legtöbb étrendbe beilleszthető. Ha többet is megtudnál a Délkelet-Ázsiából származó ételről, akkor itt olvashatsz róla részletesebben.

Tempehbacon

Tempeh-bacon-sajat

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 g tempeh
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 ek. szójaszósz
  • 2.5 ek. pirított szezámolaj
  • 1.5 ek. rizsecet vagy almaecet
  • 1.5 ek. juharszirup
  • 2 tk. folyékony füst
  • 0.25 tk.
  • 0.25 tk. Cayenne-bors
  • 0.5 tk. hagymapor
  • 0.75 tk. füstölt paprika
Recept idők

Elkészítés:

A tempehtömböt hosszában egy éles késsel vágjuk 2-3 mm vastag szeletekre, majd helyezzük őket egy lapos, szögletes edénybe.

Az olívaolaj felét és minden más hozzávalót keverjünk össze egy tálkában, majd öntsük a tempehcsíkokra, és oszlassuk el rajtuk úgy, hogy mindenhol ellepje őket. Takarjuk le fóliával, és legalább 2 órára (vagy akár egész éjszakára) tegyük hűtőbe pácolódni.

Sütéshez az olívaolaj másik felét hevítsük fel egy serpenyőben, és közepes hőfokon, oldalanként 3-4 perc alatt süssük aranybarnára a tempehcsíkokat. Szedjük tányérra, és tetszés szerint tengeri sóval megszórva fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon