Hamis húsgolyó olasz módra: tökéletes választás mentes napokra
Ha legközelebb megkívánod a klasszikus olasz fogást, akkor próbáld ki helyette ezt a reformváltozatot.
Ha gyorsan készítenél egy isteni ebédet vagy vacsorát, a halfilé tökéletes alap, pillanatok alatt elkészül. Paradicsomszósszal főzve nagyon izgalmas és ízletes lesz, főleg, ha az alábbi receptet követed.
A paradicsomszószt ugyanis a szinte kötelező fokhagyma mellett kapribogyó, olívabogyó és fehérbor ízesíti, így valódi ízbomba lesz. A friss zöldfűszert sem érdemes kihagyni belőle, petrezselyemmel mennyei lesz.
Szezonban friss paradicsommal is készítheted, máskor pedig paradicsomkonzervvel is tökéletes lesz. Érdemes egész, hámozott zöldséggel dolgozni, jól mutat a szószban, és jó érzés ráharapni egy-egy paradicsomdarabra, de passatával is működik a recept.
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Az olívabogyókat vágjuk karikákra. A petrezselymet vágjuk finomra.
A tőkehalfilét sózzuk, borsozzuk.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, dinszteljük 1-2 percig. Tegyük rá a halfilét, süssük 1 percig. Öntsük fel a fehérborral, majd 2 percig főzzük, míg redukálódik a folyadék. Szórjuk a hal köré a kapribogyót, az olívát, öntsük fel a paradicsomkonzervvel (lével együtt), majd fűszerezzük petrezselyemmel, chilipehellyel.
Fedjük le a serpenyőt, majd alacsony lángon főzzük 5-8 percig. Ha a hal kifehéredett, elkészült. Kóstoljuk meg a paradicsomszószt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
A halat szedjük tányérra, majd a szósszal megöntözve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu