Vajpuha tőkehalfilé fűszeres paradicsomszószban: 20 perces recept

paradicsomos-halfile
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nincs időd és energiád a konyhában ácsorogni, készíts halfilét, fűszeres szósszal ráadásul még finomabb lesz!

Ha gyorsan készítenél egy isteni ebédet vagy vacsorát, a halfilé tökéletes alap, pillanatok alatt elkészül. Paradicsomszósszal főzve nagyon izgalmas és ízletes lesz, főleg, ha az alábbi receptet követed. 

A paradicsomszószt ugyanis a szinte kötelező fokhagyma mellett kapribogyó, olívabogyó és fehérbor ízesíti, így valódi ízbomba lesz. A friss zöldfűszert sem érdemes kihagyni belőle, petrezselyemmel mennyei lesz. 

Szezonban friss paradicsommal is készítheted, máskor pedig paradicsomkonzervvel is tökéletes lesz. Érdemes egész, hámozott zöldséggel dolgozni, jól mutat a szószban, és jó érzés ráharapni egy-egy paradicsomdarabra, de passatával is működik a recept.

Tőkehalfilé paradicsomszószban

paradicsomos-halfile2

Hozzávalók 2 személyre

  • 250 g tőkehalfilé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek kapribogyó
  • 6 szem fekete vagy kalamata olívabogyó
  • 160 ml száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0.25 tk chilipehely
  • 400 g hámozott paradicsom (konzerv)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Az olívabogyókat vágjuk karikákra. A petrezselymet vágjuk finomra.

A tőkehalfilét sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, dinszteljük 1-2 percig. Tegyük rá a halfilét, süssük 1 percig. Öntsük fel a fehérborral, majd 2 percig főzzük, míg redukálódik a folyadék. Szórjuk a hal köré a kapribogyót, az olívát, öntsük fel a paradicsomkonzervvel (lével együtt), majd fűszerezzük petrezselyemmel, chilipehellyel. 

Fedjük le a serpenyőt, majd alacsony lángon főzzük 5-8 percig. Ha a hal kifehéredett, elkészült. Kóstoljuk meg a paradicsomszószt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

A halat szedjük tányérra, majd a szósszal megöntözve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon