Vegán tejföl házilag: elfelejtheted a bolti változatot
Készíts krémes, ízes, gazdag textúrájú vegán tejfölt házilag, amelyet sült krumplihoz, chipsekhez és sok máshoz is felhasználhatsz mártogatósként.
A töltött bundás kenyér szépsége, hogy a standard sonka-sajt tölteléken túl szinte bármivel feldobhatod. És tedd is meg, hiszen egy szendvics úgy az igazi, ha tényleg laktató és tele van ízzel.
Tehetsz bele sült karajt, pastramit, vagy esetünkben például pár szelet marhapárizsit is, de zöldfűszerekkel is dobd fel!
A kenyérszeleteket még ízletesebbé tehetjük, ha a feltétek előtt megkenjük vajjal.
Utána egy szelet párizsit tegyünk a kenyér közepére, majd két másik szeletet hajtsunk félbe, és úgy illesszük a szeletbe, hogy a kenyér két oldalát párhuzamosan lefedje.
Ezután a cheddarsajt-szeletekkel ízlés szerint takarjuk be a párizsit úgy, hogy a sajt lehetőleg ne lógjon ki a kenyérből, mert sütés közben könnyedén kifolyhat, ami sokat ronthat a szendvics esztétikai élményén.
Mivel ez egy viszonylag gyorsan összeállítható szendvics, így nem is kell többet vacakolni vele, csupán megszórni az egészet aprított metélőhagymával, és rátenni a felső kenyérszeletet.
Hogy a szendvics ne essen szét sütés közben, érdemes két oldalon 1-1 fogpiszkálóval átlósan átszúrni a szeleteket. Ha jól csináljuk, akkor a kenyérszeletek már a tojásba merítés alatt sem fognak elválni egymástól.
A fogpiszkálós művelet után tegyünk fel egy magas falú lábosban olajat melegedni.
Amíg az olaj eléri a kívánt sütési hőfokot, a szendvicseket mártsuk meg az addigra már felvert 3 egész tojásban. Ne spóroljunk vele, minél jobban megszívja magát a szendvics a tojással, annál finomabb lesz a végeredmény.
A szendvicseket ezután oldalanként 2-2 perc alatt süssük aranybarnára, majd papírtörlőre helyezve csepegtessük le róluk a felesleges olajat.
Tálalásnál egy kis tejföllel is megkínálhatjuk a szendvicseket, amolyan mártogatósként.
Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors