Mogyorós pad thai roppanós tofuval: zöldségspagettitől lesz igazán tápláló
Pad thai sosem volt még ennyire krémes: az ázsiai fogásra egy ízgazdag mogyorószósz kerül, a zöldségek pedig zöldségspagetti formájában kerülnek az ételbe.
A thai tom yum leves a csípős és savanykás ízeiről híres, hiszen sok chilit, lime-ot és olyan Délkelet-Ázsiában őshonos ízesítőket tartalmaz, mint a tamarind, a galangálgyökér vagy a thai citromnád.
Mivel ezek a hozzávalók eléggé különlegesek, ezért speciális fűszereket és kiegészítőket árusító boltokban keresd őket, ám ha ezeket sikerül beszerezni, akkor a leves elkészítése nagyon egyszerű. A fogás hagyományosan garnélarákot tartalmaz, de mivel ez egy húsmentes verzió, a tengeri herkentyűket tofu helyettesíti.
Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, citromfüvet és chilit, és együtt is pirítsuk további 2 percig. Keverjük hozzá a gombát, néhány perc alatt pirítsuk aranyszínűre, majd jöhetnek bele az ízesítőpaszták (tom yum, galangál, tamarind) és a szójaszósz.
Adjuk hozzá a tofut és a konzerves paradicsomot, és időnként átkeverve rotyogtassuk 4-5 percig, majd öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), és közepes hőfokon kezdjük el forralni. Közben a cukkinit spirálszeletelővel vágjuk vékony csíkokra, és adjuk a leveshez.
5 perc alatt főzzük puhára, majd adjuk hozzá a kókuszkrémet, a cukrot, a lime levét és a friss koriandert. Ízlés szerint sózzuk. Hagyjuk állni néhány percig, hogy az ízek jól összeérjenek, majd zöldhagymakarikákkal megszórva fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu