Könnyed, toszkán kenyérsaláta: az illatos bazsalikom a lelke

Nyomtatás
kenyersalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A panzanella néven futó kenyérsaláta egy klasszikus olasz étel, ami olyan alapanyagokból áll össze, mint a kovászos kenyér, a paradicsom, a bazsalikom, a lila hagyma és az olajbogyó.

A kenyérsaláta egy egyszerűen elkészíthető, mégis kímélő saláta, ami az olaszok hétköznapjainak szerves részét képezi.

Az alapját a már kicsit szikkadt, kovászos kenyér adja, amit különböző paradicsomokkal, olajbogyóval, olívaolajjal, almaborecettel, uborkával, lila hagymával és bazsalikomlevelekkel dobnak fel. 

Tipp

A kovászos kenyér ciabattával is helyettesíthető, ha előbbi nincs otthon.

Toszkán kenyérsaláta

kenyersalat-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 600 g érett paradicsom
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 ek. almaborecet
  • 300 g szikkadt, kovászos kenyér
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 fej lila hagyma
  • 350 g koktélparadicsom
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban nyomkodjuk össze az érett, nagy szemű paradicsomokat. Ezután az egészet passzírozzuk át egy szűrőn egy másik tálba. Így a héj és a magvak fennakadnak. Ehhez adjuk hozzá az olívaolajat, az almaborecetet, majd ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal. 

A kígyóuborkát mossuk és hámozzuk meg, karikázzuk fel, majd a karikákat is vágjuk félbe. A lila hagymát is pucoljuk meg és karikázzuk fel. A koktélparadicsomokat szintén mossuk meg és vágjuk félbe.

Vegyünk elő egy másik tálat, és a szikkadt kenyeret tépkedjük bele.

Erre a kenyeres kupacra öntsük rá a fűszeres paradicsomos levet, forgassuk egybe, majd adjuk hozzá az olajbogyót, a felszeletelt uborkát, a lila hagymát és a koktélparadicsomot. A bazsalikomleveleket szórjuk rá, de néhányat hagyjunk ki a végére, a díszítéshez.

Ismét sózzuk és borsozzuk meg az egészet, majd lazán, kézzel forgassuk össze az egészet, hogy a zöldségek és a fűszerek átjárhassák a kenyeret. 

Ezt követően hagyjuk pihenni a salátát kb. 15 percig, majd ismét forgassuk össze, és már tálalhatjuk is. 

A tetejére szórjuk néhány félretett bazsalikomlevelet. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon